НОВОСТИ

ЦИК се “посуо пепелом” – кориговао сам себе; Имају ли одлуке правно упориште? (ВИДЕО)

11/10/2022

Јуче наредба о поновном бројању гласова за предсједника Републике Српске, данас Централна изборна комисија мијења одлуку: наредба о контролном бројању. И једна, и друга правно су неутемељене.

 

Избори у Републици Српској

Избори у Републици Српској Фото: РТРС

 

У закону не постоји контролно бројање прије потврђивања и објављивања резултата, истиче бивши члан ЦИК-а.

 

– Промјене мишљења чланова ЦИК-а у кратком времену доказ су да тамо сједе аматери, изабрани без конкурса – каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

То што ради ЦИК БиХ једног дана изучаваће се на правним факултетима. Крајем прошле седмице увјеравали су јавност и политичке субјекте да је преурањен захтјев за поновним бројањем. Ехо опозицоних протеста током викенда натјерао их је да промјене мишљење, што је скандалозно само по себи. Јуче доносе наредбу о поновном бројању. Данас себе коригују, кажу није поновно него контролно бројање за предсједника и потпредсједника Републике Српске.

– Драго ми је да сте говорили о наредби о контролном бројању.  Тако да је апсурдно говорити да је ЦИК у поновном бројању када ми резултате нисмо ни утврдили – рекла је члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић.

Признање ЦИК-а да су из јучерашње наредбу којом су додатно подијелили јавност у Републици Српској, омашком изоставили од Кристијана Шмита наметнути члан 6.7 Изборног закона , и да иза ријечи поновно ставе контролно бројање , само је потврда правне конфузије у коју се се упетљали.

 

– Предлажем да се свугдје у тексту наредне гдје стоји поновно бројање дода контролно дакле у питању је поновно-контролно бројање – рекла је члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина.

 

Пропусти упућују да је јучерашња наредба о поновном бројању гласова за ниво предсједника и потпредсједника РС донијета “преко” кољена, да се неком јако журило да поништи побједу Милорада Диодика. Када су у ЦИК-у увидјели да су погријешили, данас се посипају пепелом тачније са некаквом одлуком о контролном бројању каже Владо Рогић, који од почетка упозорава да је јучерашња одлука нелегална.

– Ми смо донијели одлуку ми то можемо звати сада и контролно бројање или тестно бројање зовите како год хоћетер, али то је у суштини поновно пребројавање и ми смо обесмисли на тај начин комплетан поступак поновног бројања – навео је члан ЦИК-а Владо Рогића.

У суштини, ЦИК тврди да то није право поновно бројање гласова како су јуче саопштили већ контролно, након којег ће утврдити изборни резултат по службеној дужности, а не по приговорима како је требало да се поштовала процедура. Тако нешто у 20 година примјене Изборног закона није забиљежено.

 

И предсједница Српске Жељка Цвијановић констатује да је ЦИК кориговала своју незакониту одлуку и примјетили да је на протестима у недјељу лидер СДС-а Мирко Шаровић најавио каква ће бити јучерашња одлука питајући да ли је договорио или је само добро обавијештен.

 

– ЦИК кориговао сам себе, модификујућу јучерашњу незакониту одлуку. Какви аматери сједе у институцији која треба да буде огледало професионализма! Изабрани без конкурса, дошли из партијских клупа, рекли да не могу урадити оно што опозиција од њих тражи јер је незаконито а онда након три дана ипак донијели незакониту наредбу – навела је Цвијановић.

Данашње одлука ЦИК намеће низ питања, да ли чланови комисије желе да скину одговорност са себе или су се можда се препали најављених кривичних пријава. Како год све би требало бити много јасније када у четвртак у Главном центру за бројање у Сарајеву почне отварање врећа и поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Јавним сервисима, међу којим је и РТРС, али и другим медијиа, понуђео је да уживо, у цјелости могу преносити отварање врећа и контролно поновно бројање. То је, подсјећамо, био и захтјев СНСД-а који су изнијели њени потпредсједници Жељка Цвијановић и Радован Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести