НОВОСТИ

ЦИТАТИ ВЕЛИКАНА КОЈИ СУ ГОВОРИЛИ О СРПСКОЈ ХРАБРОСТИ, ДУХОВНОСТИ И ЖЕЉИ ЗА СЛОБОДОМ

20/10/2021

Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видјели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свијету, храбре, послушне, трезвене, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју.

 

Рекли су о Србима

 

Норвешки пуковник Карстен Ангел

Као и данас, тако и по византијским изворима који су увијек строго оцјењивали Словене, храброст је била истакнута врлина Срба. Историја прича о многим српским људима који су се снагом, храброшћу и пожртвованошћу показали достојним мјеста поред хероја свих народа.

Феликс Каниц, путописац

У Србији и Црној Гори виђа се вандредно велики број лијепих жена. Са чуђењем ћете наћи у биједи и прљавштини једне брдске колибе жене класичне љепоте. Неупоредив је слободан, велики поглед тамних очију између дугих трепавица, а испод оштро изразитих обрва. Између усана лако извијених, свијетле се правилни, бљештећи бијели зуби. Лице је обавијено тамним таласима косе која се повија.

Фридрих Валиш

Српски војник је непобједив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, њежан и великодушан. Српски војник стално односи побједу зато што је финији, интелигентнији, дисциплинован и високог морала.

Џавид – паша, турски заповједник Битоља

Ви не полазите ни на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до посљедњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успјехе, објавио је портал Опанак.

Њемачки генерал, федмаршал Аугуст фон Мекензи

Насиље великих и моћних често зна да се окрене против њих. Најбољи примјер да се не треба иживљавати над малима јесте пример малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду година- Хабзбуршку.

Исидора Данкан

Симпатичан свијет ти Срби. Риједак осјећај за гостопримство и повјерљива присност која краси само оне што знају да буду изврсни пријатељи.

Жан – Пол Белмондо

Важно је да један народ кроз све вијекове бројних искушења задржи свој урођени темперамент и своју традиционалну симболику. Срби су као мало ко у овом дјелу Европе у томе и успјели.

Франц Лист

Срби имају много тога заједничког са Шкотима. Вјерни су својој традицији и дубоко је поштују. Могли би и стотину година да живе под нечијом паском, али не би заборавили свој идентитет. Посједују изузетну гостопримљивост и воле све који их посјећују. С друге стране, исто су тако тврдоглави и тешко мијењају мишљење, а према женама не показују претјерану нежност.

Шон Конери

Господо, не заваравајте се! Срби не љубе оне који их држе под јармом. Немам повјерења у Србе и њихове вође, чак и кад ми овде, у Бечу, љубе скуте. Немам вјере у њих, али су ми потребни.

Марија Терезија

Српска епска књижевност је бисер у европској ризници, коју ће њемачки пјесници тек откривати у наредним вијековима. Дивим се тим чврсто извајаним ликовима и карактерима протканим оним дубоким, досљедним особинама, које заслужују поштовање због вјерности себи и неодступања од своје вјере у идеје и завјештања својих предака.

Јохан Волфганг Гете

Немојте дозволити да ваша лијепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

Остале Вијести