НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Црвено слово: Данас је цар Константин и царица Јелена

03/06/2021

Српска православна црква обилежава празник посвећен Светом цару Константину и царици Јелени.

 

цар Константин и царица Јелена

цар Константин и царица Јелена

 

Црква је тај римски царски пар, сина и мајку, прогласила светитељима, пошто је цар Константин Први Велики, Миланским едиктом 313. допустио хришћанима слободу исповиједања вjере. Константин Флавије Валерије, потоњи цар Константин Први, рођен је 274. године у Наисусу, садашњем Нишу.Као младић стекао је изузетну ученост.

 

Послије очеве смрти, 306. године, војска га проглашава за савладара сjеверозапада Римског царства. Предводио је војску у три велике борбе: једну против Максенција, тиранина у Риму, другу против Скита на Дунаву и трећу против Византинаца.

Милански едикт донио је 313. године. Њиме је укинуо вјерске прогоне у римском царству и дозволио хришћанство. Касније се и сам крстио.

Почео је да гради храмове у – Јерусалиму, Цариграду, по њему прозваном Константинопољ, затим Риму и Триру. Његова мајка, царица Јелена, пронашла је остатке часног Крста код Јерусалима. Упокојила се 330. године, њен син девет година касније. Сахрањен је у цркви Светих Апостола у Цариграду.

Као први хришћански цар, велики добротвор и ктитор цркве, Константин је након смрти канонизован. У православљу, поштује се као светац и „равноапостолни цар”.

Култ цара Константина и царице Јелене посебно је његован код Грка и Румуна.

Што је код Срба Св. Сава, код Грка је цар Константин. Слави се као крсна, понегдје и као заветна, у Нишу као градска слава.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести