НОВОСТИ

Црква Светог пророка Илије, једино сабориште Срба

01/08/2021

Подно Грмеча, у плодној петровачкој равници смјестило се српско село Смољана. Вијековима су ту вриједни сељаци живјели на земљи и од земље, гледали у небо и одолијевали разним недаћама које им је оно стављало на леђа.

 

Црква Светог пророка Илије, једино сабориште Срба

Црква Светог пророка Илије, једино сабориште Срба

 

У селу су подигли цркву Светог пророка Илије, да припадају њој, а и она њима.

Ипак, посљедњи рат раселио је многе. Вријеме у селу као да је стало, јер срушене и спаљене куће враћају у прошлост и оног ко би хтио да заборави. Људи одлазе у потрази за бољим животом којег овдје немају, каже парох смољански Бојан Митрић.

“Људи је све мање, нажалост. Прошле године школа подручна је угашена. Има неких стотињак кућа, можда 110 на овом подручју, пола од тога гдје живе једно, евентуално двоје. Храму недостају људи. То је нешто најважније, све остало се може направити, али ако немамо људи, онда…Храм уствари чине људи. Зидине су ништа без људи”, каже Бојан Митрић, парох смољански протопрезвитер-ставрофор.

У посљедњих десетак година из Смољане је ишчезло 45 домаћинстава. Једном годишње село, ипак, оживи. Сви који су се расијали по свијету сјате се у порту цркве о Илиндану. Црква светог пророка Илије у селу Смољана надомак Босанског Петровца 2. августа ће прославити 110 година од свог освећења. Одувијек је била стециште и центар духовности народа овог краја. Овдје се данас окупљају вјерници само о великим празницима. У тешким временима саборност је најважнија. Тако двориште храма сваког 29. августа постаје уточиште за око 30 дјеце овог краја.

Свештеник православне вјеронауке Предраг Вујић један је од оних који су на дар добили прави просвјетитељски задатак.

“Светосавски омладински камп је својеврсна љетња школа православне вјеронауке, историје, културе и традиције српског народа у Крајини и основан је са циљем да се ученици средње и основне школе овдје из Петровца и шире, одлични и врлодобри ученици друже седам дана и да што више науче о својој духовности, историји и традицији”, каже Вујић.

О свему томе дјеца немају прилику да науче у редовном наставном процесу. Национална група предмета за Србе не постоји у школама у овом дијелу Федерације БиХ.

Извор: АТВ

Остале Вијести