НОВОСТИ

Чачански музеј чува једини грб династије Обреновић

10/09/2021

Конак господара Јована Обреновића подигнут је 1835. године у стилу оријентално–балканске архитектуре карактеристичне за први период владе кнеза Милоша. Данас је конак Јована Обреновића из 1835. године најстарија стамбена зграда у Чачку, која је током свог постојања претрпјела многе измјене и преправке.

Грб династије Обреновић

 

Породицу Јована Обреновића, рођеног брата кнеза Милоша, “у дворцу новом“ први је посјетио барон Август фон Хердер октобра 1835. године. Господар Јован Обреновић кратко је живио у свом конаку. Са осталим члановима владарске породице отишао је 1842. године и више се није враћао у Чачак. Послије тога у конаку је било смјештено Окружно начелство, затим жандармеријска чета, потом школска поликлиника. Од 1953. у њему је стална поставка Народног музеја у Чачку.

Оно што овај музеј чини јединственим у Србији је једини сачувани изворни грб династије Обреновић!

Без обзира на то што је Јован Обреновић отишао из Чачка овај град га никад није заборавио као и цијелу династију Обреновић. Наиме, градски грб у својој основи има грб ове династије која је била значајна за овај дио Србије. Такође, једна улица у граду носи његово име.

Мада су у граду на Западној Морави склони да кажу како овај грб не треба да буде заснован на грбу Обреновића (због династије Карађорђевић) ипак ово је једини грб који указује на династију која је саставни дио српске историје а која данас мало помиње.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести