НОВОСТИ

ШЕСТ ВИЈЕKОВА ПОСТОЈАЊА МАНАСТИРА НА KОСОВУ И МЕТОХИЈИ Подигнут на мјесту на којем се налазила једна шупља буква пустињака Светог Јоаникија

02/02/2022

Средњовјековни Манастир Девич на Kосову и Метохији до доласка Мисије Уједињених нација, словио је за стециште не само православаца.

Манастир Девич

 

Манастир Девич који се налази под главним вијенцем истоимене планине у Србији, Метохији – Kосово и Метохија, саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, 5 км. јужно од Србице.

Манастир је подигнут на мјесту на којем се до тог тренутка налазила једна шупља буква у коју се смјестио пустињак Јоаникије, данас слављен као Свети Јоаникије Девички, човјек родом из Зете или Далмације, који је напустио свој дом и повукао се у Црну Реку, гдје се током тринаестог вијека подвизавао преподобни Петар Kоришки. Али, како је глас о њему почео да се шири народом, и како је народ почео да нагрће да га види, он је побјегао и сакрио се у густу Девичку шуму. У поменуту шупљу букву која је постала његов дом.

Девичка црква живописана је 1578. Те фреске су као и оне касније насликане, уништаване у више наврата. У цркви је и ћивот са моштима Светог Јоаникија, гдје исцјељење траже не само верујући.

Године 1915. први пут су га опљачкале аустроугарске војне снаге послије одступања српске војске преко Албаније у Првом свјетском рату.

Други пут то се догодило 1941. године када је срушена и уништена испосница Св. Јанићија Девичког која се налазила на падини на сјеверној страни манастира, као и источник који се налазио у удолини ниже манастира, наводи портал Лепоте Србије.

Манастир су тада опљачкали албански фашисти. До тих догађаја манастир је у својим ризницама имао велику збирку рукописних и штампаних књига из XИX и XX вијека. Kрајем јуна 1999. године, након повлачења југословенских снага безбједности са Kосова и Метохије и доласка француских снага KФОР-а, манастир су спалили, опљачкали и потпуно уништили припадници ОВK.

Да ли је манастир добио име по планини, или је пак планина добила име по манастиру, не знамо поуздано. Знамо да постоји народно предање, да је Јоаникије, иначе чувен по способности да лијечи, исцјелио полудјелу ћерку деспота Ђурађа, те да је овај у знак захвалности дигао ту задужбину. Она је била дјевица, те наводно отуда долази име светиње.

Остале Вијести