НОВОСТИ

ШОKАНТНА ДОKУМЕНТА ДОKАЗУЈУ ЈЕЗИВИ УСТАШKИ ЗЛОЧИН!

12/11/2021

Усташки бојовници силовали су Српкиње у селу Сијековац недалеко од Босанског Брода уз писмене дозволе своје команде! Хрватска војска је, вјеровали или не, 1992. године издавала и овјеравала потврде на основу којих су организовано силоване српске жене!

 

Шокантна документа

 

Бањалучки „Еуроблиц“ дошао је до две потврде које је издала команда Хрватског вијећа обране (ХВО) крајем марта 1992., а на основу којих су привођене и силоване Српкиње из Сијековца, села у Републици Српској које је тада било под окупацијом хрватске војске!

У стравичним „дозволама за силовање“ које је потписао командант позадине ХВО у Сијековцу Ахмет Чаушевић наводи се и да је „дозвољена употреба силе“ ако несрећне жене одбију да буду сексуалне робиње разулареним усташким монструмима!

-Потврђује се право Интервентном воду из Загреба да може извршити привођење особа женског спола (онда се наводе имена Српкиња, прим. ур.) у корист мушког спола. Особе привести у 19.00, приведене особе ће спавати у подруму смештајног објекта. У случају опирања дозвољена је употреба силе – пише дословце у једној од потврда. У другој се „дозвола за силовање“ издаје припадницима Интервентног вода из Сијековца!?!

Потписник ових ужасних докумената Ахмет Чаушевић је, како сазнају медији у РС, погинуо током рата, а тужилаштво у Сарајеву иако за ове „дозволе за силовања“ зна више од 20 година никада није покренуло истрагу против било кога од злочинаца. Незванично, утврђено је да најмање десеторица бивших припадника ХВО који су учествовали у овим силовањима данас живе у БиХ и Хрватској!

Kако сазнајемо, ова документа, али и други бројни докази о организованом силовању српских жена у Сијековцу и другим крајевима БиХ достављени су још 1999. године истражиоцима Хашког трибунала, али је читав случај заташкан интервенцијом са Запада, наводи Информер.

У Тужилаштву БиХ су раније само кратко поручили да „раде на предмету ратних злочина почињених против жртава српске националности у Сијековцу“, али ништа детаљније нису хтјели да кажу. Остало је нејасно како је могуће да више од 20 година раде на овом случају, а ништа конкретно још нису радили?!?

Предсједник „Веритаса“ Саво Штрбац каже да је, ако је овај документ аутентичан, његов потписник Ахмет Чаушевић и злочинац и потпуни идиот. -У рату је било свега, па и силовања. Али да неко изда и потпише одобрење за тако нешто је невиђена глупост. Неопходно је утврдити аутентичност овог документа. Ако се испостави да је све то тачно, против одговорних мора да буде покренут поступак. Треба утврдити непосредне извршиоце, а по командној одговорности би могли да одговарају и Чаушевићеви надређени – наглашава Штрбац.

Предсједник СНВ Милорад Пуповац сматра да је прво неопходно утврдити аутентичност ових потврда, а потом покренути озбиљну истрагу. ”У интересу свих је да се и после 24 године санкционишу они који су чинили најтеже ратне злочине, а мисле да су се извукли. То се може урадити само на основу професионалне истраге и вјеродостојних доказних материјала и свједока, а нарочито када је у питању један овако гнусан злочин”, навео је Пуповац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести