НОВОСТИ

ШТА ЈЕ СПОРНО РЕЋИ ДА СИ НАЦИОНАЛИСТА? Проблем утицаја западне културе у нашем народу

01/11/2021

Порастом утицаја медија и западне културе у нашем народу, све више и опада репутација појмова „патриотизам“ и поготово „национализам“, приказивајући се као нешто веома погрдно и негативно.

 

Патриотизам

 

Не тако ријетко ови појмови се поистовјећују и са фашизмом и националсоцијализмом са којим имају много више разлика него сличности. Намјерно или из незнања иза ријечи „национализам“ потура се дефиниција значења појма „шовинизам“ и готово увијек тај пут потурања дотичних се завршава на њиховом изразитом „аутошовинизму“ који се представља као нешто једино нормално и природно. Оно што је занимљиво је да тај „национализам“ смета искључиво када је у питању српски национализам, док су сви други апсолутно природни и не доводе се у питање.
Да би се остварила мисија промјене свијести читавог народа који ће се стидјети да каже да је националиста и патриота, што би по природи ствари сви требали да будемо, потребно је прије свега уништити свијест о онима који су те дефиниције давно поставили и који су се са поносом тако декларисали. Потребно је из српских мозгова избрисати ликове и дјела српских националиста попут Михаила Пупина, Јована Дучића, Воје Танкосића, Радомира Путника, Милоша Црњанског, Моме Капора, Бранислава Нушића итд. јер како би се „национализам“ представио погрдно са стотинама оваквих имена који су га са поносом стављали као свој префикс?
Уколико би отворили Вујаклијин рјечник и зауставили се на слову Н и значењу ријечи „Национализам“ прочитали би сљедеће: Национализам је француска ријеч која значи родољуб, патриота, чојвек који је привржен властитом народу и његовим интересима. Означава скуп снажних и искрених осјећања љубави, поштовања и привржености чији су објекти сопствени народ, национална држава (отаџбина, домовина) и цјелокупан етнички простор датог народа, језик и писмо, национална историја, национална култура, традиција и предање, национални симболи, те најзначајније аутентичне националне институције из сфере политике, одбране, спорта, културе, науке, просвјете и религије“, наводи портал Принцип.

Ако дефиниција „национализма“ не садржи ниједну ријеч мржње и дискриминације према другом народу или појединцу, како он може бити погрдан? Шта на крају крајева значи подјела на српске националисте и оне који то нису? Да ли је то подјела на оне Србе који воле и који не воле свој народ, своје комшије, претке, породицу? Ако јесте онда за нас постоји само једна подјела на Србе и оне који то нису.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести