НОВОСТИ

Цвијановић: Мир у БиХ није угрожен, реториком о рату се настоји привући пажња западних земаља |

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

Што није одрадио Павелић, обавили су Туђман и његови насљедници

28/05/2021

У Хрватској данас живи преко 400.000 мање Срба у односу на попис из 1991., а узрок томе је немогућност запошљавања у области у којој су Срби насељени, лоша инфраструктура, уништена насеља, сиромаштво, удаљеност од већих центара и остарело становништво, каже научни сарадник Института за миграције и етничке услуге Филип Шкиљан.

 

 

Према ријечима Шкиљана, процес нестајања Срба у Хрватској је почео њиховим страдањем од 1941.

 

Према попису из 1991, Срба у Хрватској било је 581.663 или 12,16 одсто, а према првом послијератном попису 2001. то смањење се наставља па их на попису из 2011. има 186.633 или 4,36 одсто.

Просечна старост Срба у Хрватској у 2011. је била виша за 12 година, односно имају 53,1 годину.

 

Шкиљан каже да ће на предстојећем попису број Срба бити још мањи.

 

Према процјенама професора Анђелка Акрата, на територији Хрватске у 2021. години биће 3.882.700 становника, што је пад од преко 400.000 у посљедњих десет година или 9,5 одсто становништва. Ако би се то десило Србима у Хрватској, то би значило да би њихов број на сљедећем попису био између 168.000 и 169.000, што је такође 9,5 одсто мање него 2011.

„Што се старог становништва тиче, њихова смртност је већа од просјека за хрватске држављане, а наталитет је мањи, па би због могућег већег демографског губитка у посљедњих десет година тај број могао да буде мањи од 165.000“, каже Шкиљан.

Упитан шта власти треба да ураде да успоре демографски пад, Шкиљан каже да не постоје кохерентни планови за демографску обнову Хрватске, а камоли за демографско обнављање области у којима још увијек живе само стари људи.

„Немогућност запошљавања у области у којој живе Срби, лоша инфраструктура, уништена насеља, сиромаштво, удаљеност од већих центара и остарјело становништво разлози су због којих нема младе популације у областима у којима су некада живјели Срби, или гдје сада чине већину“, каже Шкиљан.

У источној Славонији и Барањи, према његовим ријечима, има нешто млађег српског становништва, али се овдје ради и о мањем броју, јер се млади припадници српске националне мањине сели из економских разлога.

Извор: Информер

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести