НОВОСТИ

Један од најспособнијих команданата

28/06/2021

Одлуком Вишег суда у Београду рехабилитован је пуковник Драгутин Кесеровић, командант Расинског корпуса Југословенске војске у Отаџбини и војвода копаонички.

 

пуковник Драгутин Кесеровић

пуковник Драгутин Кесеровић

 

Пуковник Кесеровић је био један од најспособнијих команданата ЈВуО. Због њега је у окупирану Србију долазио Хајнрих Химлер, трећи човек Трећег рајха, како би лично водио операцију разбијања Кесеровићевих снага.

Рањен је у Априлском рату приликом пружања отпора упаду Бугара на истоку земље. Избjегавши заробљеништво, приступа четничкој организацији Косте Пећанца и добија задатак да организује област Жупе и Крушевца. У јесен 1941. ступа у контакт са Михајловићем, који наређује општи устанак.

Кесеровић напада Крушевац, а затим се придружује опсади Краљева, гдје се ставља под Михајловићеву команду. Послије пропасти устанка, добија задатак да организује копаонички крај, гдје ступа у борбе са Њемцима, Бугарима, партизанима и љотићевцима.

Током 1942. године, против њега и његових људи безуспјешно је покренута њемачка офанзива на подручју Копаоника. Послије Њеретве, усиљеним маршем преко Пештера притиче Михајловићу у помоћ и креће пробијање на сјевер, након чега се враћа на Копаоник. Током 1943. године је поразио љотићевце и Бугаре, а затим и избјегао заробљавање од стране Њемаца, који су им притекли у помоћ.

Кесеровић је на монтираном суђењу у августу 1945. године, осуђен од нових комунистичких власти и стријељан на непознатој локацију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести