НОВОСТИ

Јединство у Српској изненадило српске непријатеље

29/07/2021

Удружење “Част отаџбине” оцијенило је да су српски непријатељи изненађени јединством лидера парламентарних странака у Републици Српској и њиховим одлучним одговором на наметнуте одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

 

Удружење "Част отаџбине"

Удружење “Част отаџбине”

 

Истичући да су поносни на јединствену и брзу реакцију институција и свих лидера српских странака у парламенту, “Част отаџбине” поручује да су лидери у Републици Српској пронашли пут за супротстављање нападима на Српску.

“Наши лидери су свесни да Република Српска никада није била у већој опасности него што је данас. Зато су јединствени и одлучни у паралисању политичког живота у БиХ и наставиће блокаду рада институција у БиХ све док се Инцкове допуне о `негирању геноцида` не укину”, истичу у Удружењу.

У саопштењу се напомиње да мјере и одлуке Републике Српске нису усмјерене против других народа у БиХ, већ су искључиво донесене да би Српска опстала.

“Убеђени смо да ће се постићи споразум између лидера српских парламентарних странака до краја испоштовати, јер су сви Срби свесни опасности која прети Републици Српској”, истиче “Част отаџбине”.

Ово удружење указује да би евентуална неслога српских лидера највише обрадовала лидера СДА Бакира Изетбеговића и његове присталице, који ликују због Инцкових допуна, иако је та одлука, како наводе, продубила неповјерење у БиХ и унијела немир међу народе.

У овом удружењу сматрају да се нико на свијету не залаже за стављање своје земље под протекторат, те да би рационално било да је Изетбеговић подржао иницијативу Кине и Руске Федерације у Савјету безбједности УН о укидању ОХР и високог представника.

Удружење наглашава да би, усвајањем руске и кинеске иницијативе, БиХ била суверена конфедерација, у којој би њени грађани одлучивали о својој судбини, а Изетбеговић, како наводе, не би Србима пријетио новим високим представником.

“Важно је констатовати да нови високи представник Кристијан Шмит није изабран у складу са анексом 10 Дејтонског споразума, тако да за Републику Српску институција високог представника више не постоји”, наводи “Част отаџбине”.

У Удружењу напомињу да Срби у намјери да спасу Републику Српску ослонац имају у Дејтонском споразуму, који нико од Изетбеговићевих ментора не помиње, а на располагању имају и извјештај реномиране Независне међународне комисије, којим је потврђено да у Сребреници није било геноцида.

“О егзактним подацима у извештају треба упознати сав правдољубиви свет, а у Савету безбедности УН, уз помоћ сталних чланица које подржавају међународно право и правду, оборити срамну Инцкову допуну Кривичног закона у БиХ и поново успоставити мир и поверење у овој напаћеној земљи”, закључују из удружења “Част отаџбине”.

Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Посланици из Републике Српске су због наметнутих одредаба почели бојкот рада институција БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Петицију је за непуна два дана потписало неколико десетина хиљада грађана Републике Српске.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести