НОВОСТИ

Љетна школа у манастиру Прохора Пчињског

16/07/2021

У манастиру Преподобног Прохора Пчињског, код Врања, поводом јубилеја 950 година ове светиње, отворена је Љетна школа “Ми смо дјеца неба” о теми “Православни Балкан у 13. и 14. вијеку”, у којој учествује око 60 студената филозофских факултета, између осталих и из Бањалуке и Источног Сарајева.

 

Манастир Преподобног Прохора Пчињског, код Врања

Манастир Преподобног Прохора Пчињског, код Врања

 

Организатори Љетне школе су Свеправославно друштво “Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски” и Филозофски факултет Универзитета у Београду, под покровитељством Епархије врањске и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

У овој школи, која је отворена јуче, учествују и студенти филозофских факултета из Приштине са сједиштем у Косовској Митровици, Београда, Ниша, Филозофског факултета Универзитета “Свети Кирило и Методије” из Скопља и студенти из Врања, саопштено је из Епархије врањске.

Поздравне ријечи слова на отварању Љетне школе упутили су епископ врањски Пахомије, као Управитељ Свеправославног друштва, који је захвалио превасходно покровитељима Љетне школе, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, тијелима Епархије врањске, као и суорганизаторима – Филозофском факултету Универзитета у Београду и свима који су допринијели организацији школе.

На скупу су се из Републике Српске обратили декан Филозофског факултета Универзитета Источног Сарајева Драга Мастиловић и професор Филозофског факултета у Бањалуци Бошко Бранковић.

Говорили су и продекан за науку Филозофског факултета у Београду Јелена Ердељан, народни посланик Скупштине Србије Ненад Митровић из Бујановца, професор Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу Дејан Антић, професор на Филозофском факултету из Приштине Александра Костић-Тмушић, са сједиштем у Косовској Митровици.

#manastir #prohorpcinjski #pravoslavnibalkan

 

Извор: Срна

Остале Вијести