НОВОСТИ

Љубан Једнак добија улицу у Београду

12/08/2021

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је данас иницијативу да једна од улица главног града Србије понесе име Љубана Једнака, јединог преживјелог Србина у масакру који су у српској православној цркви у Глини извршиле усташе Независне Државе Хрватске /НДХ/ 1941. године.

 

Љубан Једнак добија улицу у Београду

Љубан Једнак добија улицу у Београду

 

Иницијативу да једна од градских улица буде названа по Љубану Једнаку поднијели су предсједник Србије Александар Вучић у својству грађанина, Светозар Данчуо и грађани насељеног мјеста Бусије, саопштено је из Секретаријата за информисање града Београда.

У Вучићевој иницијативи истиче се да се ове године навршило 80 година од најсвирепијег и најмонструознијег покоља српског народа на територији нацистичке НДХ у Другом свјетском рату, који су усташе извршиле у ноћи између 28. и 29. јула и 4. и 5. августа 1941. године у глинској Цркви Пресвете Богородице, убивши тада око 1.700 људи.

“Једини Србин који је преживео масакр у глинској цркви, епски по својој монструозности, бестијалности и грозоти, био је ЛЈубан Једнак. Имао је 26 година када су га усташе ухапсиле и са рукама везаним жицом одвеле у Цркву Пресвете Богородице”, истакао је Вучић.

Он је навео да је послије рата Љубан наставио да живи у Глини све до августа 1995. године, када је поново започео прогон и страдање Срба у хрватској акцији “Олуја”.

Љубан је оставио све што је имао и са женом и кћерком ушао у трактор и постао дио непрегледне колоне у четири реда која је гоњена ка Србији, а двије године касније умро је у Србији, далеко од свог родног краја.

“Сматрам да бисмо именовањем улице по овом мученику и хероју у нашем главном граду исправили вишедеценијску бесрамну грешку заборава”, дио је иницијативе Александра Вучића.

Комисија, коју чине академик Матија Бећковић, професор Миливој Ненин, пјесник Љубивоје Ршумовић, редитељ Милош Радовић и професор Зорица Хаџић, усвојила је и иницијативу Удружења ратних војних инвалида да ново спомен-обиљежје жртвама рата и браниоцима отаџбине страдалим у ратовима 1990–1999. године буде подигнуто на јавној зеленој површини, на скверу између улица Хајдук-Вељков венац и Немањине, испред Железничког музеја.

Усвојена је и иницијатива Савеза јеврејских општина да буде постављено камен-обиљежје под називом “Камен спотицања” на тротоару испред улаза зграда у улицама Космајској 9, Солунској 8, Добрачиној 30, Гундулићевом венцу 53 и Улици Андре Николића 29.

Чланови Комисије усвојили су и иницијативу замјеника градоначелника Горана Весића, у својству грађанина, да јавна површина на углу улица Милешевске и Цара Николаја буде именована сквером Милене и Гаге, по великим глумцима Милени Дравић и Драгану Николићу.

Усвојена је и иницијатива Задужбине “Милан Младеновић” да буде постављена спомен-плоча музичару на згради у Улици Милутина Миланковића 23, као и иницијатива Удружења “Мазал” – Јеврејско женско друштво о постављању спомен-плоче на згради Робног магазина “Були” у Улици краља Петра 19.

 

Извор: Срна

Остале Вијести