НОВОСТИ

Његовање слободарских традиција

24/09/2021

Бијељински Савез удружења бораца Народноослободилачког рата /СУБНОР/, њихових потомака и поштовалаца обиљежио је данас Дан града Бијељине окупљањем представника борачких организација из више градова и општина Србије, као и представника борачких организација из сјевероисточног дијела Републике Српске и Федерације БиХ.

 

Михајло Видић

 

Након пријема у галерији Центра за културу “Семберија” за бројне представнике борачких организација из региона, положени су вијенци и цвијеће испред споменика народних хероја у бијељинском градском парку.

Вијенце су положили поштоваоци традиција Народноослободилачке борбе /НОБ/ из Бијељине, Руме, Инђије, Сремске Митровице, Вуковара, Брчког, Градачца, Сребреника, Тузле, Шековића и других општина.

Предсједник бијељинског СУБНОР-а Михајло Видић подсјетио је да је Бијељина на данашњи дан 1943. године први пут ослобођена у Другом свјетском рату.

“У тим операцијама учествовале су јединице Прве и Друге војвођанске бригаде и Мајевичког партизанског одреда. Бијељина је тада била једна од ријетких слободних територија на подручју бивше Југославије и Европе”, рекао је Видић новинарима.

Он је нагласио да се данас одаје почаст и захвалност онима који су у Другом свјетском рату дали живот за слободу.

“Основни постулати антифашизма за које су се они борили и даље су важни за све нас јер промовишу равноправност свих људи без обзира на пол, нацију, расу и вјеру. То је будућност човјечанства и Европе јер ћемо и убудуће обиљежавати значајне датуме из НОБ-а и тиме одавати почаст свим жртвама Другог свјетског рата”, истакао је Видић.

Видић је нагласио да је Бијељина дала огроман допринос у Другом свјетском рату јер је више од 5.000 бораца било укључено у партизанске јединице, а 1.206 бораца је погинуло у антифашистичкој борби.

Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић подсјетио је да је коначно ослобођење Бијељине наступило у априлу 1945. године, али да ће 24. септембар 1943. остати као датум који је златним словима уписан у антифашистичку слободарску борбу овог краја.

“Ми његујемо антифашистичку традицију тако што се сјећамо тих људи и тих судбоносних догађаја”, истакао је Ђурђевић.

Обиљежавање Дана града Бијељине биће настављено вечерас на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, гдје ће бити положени вијенци и цвијеће погинулима у одбрамбено-отаџбинском рату, а у 19.00 часова биће одржана свечана сједница Скупштине града Бијељине.

Остале Вијести