НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ЊЕГОВИ ХИЦИ БИЛИ СУ ВЈЕСНИК СЛОБОДЕ: Ево како је сахрањен Гаврило Принцип и ко је пренио посмртне остатке

30/07/2021

Гроб преко чије цијеле површине се простире крст и четири слова „С“ као симбол Србства је прво мјесто и заједничка гробница послије откривања гробних мјеста гдје су тајно сахрањени Гаврило Принцип и његови другови који су учествовали у Видовданском атентату.

 

Гаврило Принцип

Гаврило Принцип

 

Чешки каплар Франтисек Лебл је запамтио мјесто и послије завршетка рата га је открио.

 

Власти су их тада есхумирале и сахраниле у заједничку гробницу. У Сарајеву је одмах послије рата формиран „Одбор за пренос костију видовданских хероја“, а за пренос искоришћен је Свесоколски слет чешкословенског соколства, нека врста тадашње мале Олимпијаде, на којој је учествовала и велика екипа југословенских сокола.

Слет је почео на Видовдан 1920, а југословенски соколи на њега су стигли посебном железничком композицијом. Предсједник одбора Стеван Жакула, са соколским функционерима, искористио је соколске везе да обезбиједи дозволе за пренос посмртних остатака и прикључење посебног вагона композицији у ту сврху. У Терезину је, на пригодној свечаности, градоначелник тог града истакао да је слободарски дух Гаврила Принципа помогао и јачању чешког патриотизма и осамостаљењу чешког народа, који је дуго био под Аустроугарском.

Жељезничку композицију су успут свечано дочекивали на свакој већој станици, уз много цвјећа и почасне страже сокола испред вагона, а у Сарајево су стигли 7. јула, на Ивањдан, гдје су посмртни остаци свечано пронијети кроз град. Говори су држани на мјесту атентата и на свим кључним тачкама у граду, а онда су соколи, у својим свечаним униформама, донијели ковчеге са остацима атентатора до гробља на Кошеву, гдје су положени у заједничку гробницу, коју је пројектовао Александар Дероко.

Држава није стајала иза церемонијалног преношења остатака сарајевских атентатора (због скептичног става породице Карађорђевић према атентаторима), већ су акцију, од почетка до краја, извели баш припадници Соколске организације, што показује колико су велики утицај њени припадници имали у тадашњем друштву.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести