НОВОСТИ

Ћирилица мора да се заштити

06/08/2021

Ћирилица мора да се заштити, не смије се дозволити да се из било ког разлога потискује из српског језика, рекао је предсједник Одбора за стандардизацију српског језика у Србији Срето Танасић.

 

Ћирилица мора да се заштити

Ћирилица мора да се заштити

 

Танасић је навео да охрабрује то што се чуло од представника Срба с обје стране Дрине који су, како су навели, договорили да до 15. септембра – Дана јединства, усвоје нацрте закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма.

„Вијест коју смо чули охрабрује. Данас се не зна шта је службена употреба српског језика, гдје нужно да се употребљава, у којим доменима“, рекао је Танасић.

Према његовим ријечима, закон треба да каже гдје је потребно употребљавати српски стандардни језик, а постојање друга два народа у Српској не би смјело утицати на то да Срби изгубе своје писмо – ћирилицу.

„С обзиром на то да су у Српској конститутивна и друга два народа, потребно је омогућити њима да се служе латиницом бар у оној мјери у којој се у другом ентитету омогућује присуство ћирилице“, рекао је Танасић, који је и дописни члан Академије наука и умјетности Српске.

У сваком случају, истакао је, ћирилица мора да се заштити, али не на штету оних који ћирилицу не доживљавају као своје писмо.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести