НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Ћирилица у царству графита

27/05/2021

Ћирилица је на свјетском нивоу у царству графита ретка јер је много захтевнија за структурирање од латинице.

 

Излоза-Цирифити-у-Бајиној-Басти,-фото-Слободан-Јовициц

Излоза-Цирифити-у-Бајиној-Басти,-фото-Слободан-Јовициц

 

У галерији бајинобаштанске Установе „Култура”, у оквиру програма управо завршене манифестације „Ћирилична баштина” посвећене нашем националном писму, отворена је изложба „Ћирифити” аутора Петра Поповића Пироса.

 

То су графити исписани ћирилицом, објаснио је на отварању ове поставке аутор Поповић, графички дизајнер посвећен стрит-арту, уличној умјетности.

„Усмјерио сам се на ћирилицу, инспирисан нашим средњовјековним списима и њиховим иницијалним словима украшеним орнаментиком, па настојао да је ставим у контекст савремене умјетности. Да ријечи инспиришу, буду мелодичне, а да се културно вежу за нешто што је наше национално“, рекао је Поповић.

О овим његовим необичним дјелима писала је у каталогу за изложбу Љиљана Радошевић, истичући да Пирос својим радовима премошћава огромни јаз између калиграфије и графита.

„Урбана калиграфија или калиграфити само су неке од кованица које графити-субкултура користи за описивање дјела која имају изузетан умјетнички домет. Без обзира на зазор званичних културних кругова, графити-субкултура је прихватила калиграфију као свог духовног претка и за сваког ко заиста гледа паралела је очигледна. Оно што одликује графите, гдје год да су исписани у свијету, јесте доминација латиничних слова. Стога су ријетки искораци појединих умјетника у другачије системе писања врло значајни. Ћирилица је на свјетском нивоу у царству графита ријетка јер је много захтјевнија за структурирање од латинице, али су и резултати увек изненађујући“, наводи Љиљана Радошевић.

Петар Поповић Пирос (32) графички дизајн завршио је на ВШЛПУ у Београду и као дизајнер се остваривао на пројектима са значајним брендовима у Србији („Кока-Кола”, „Штарк”, „Егзит”, „Фешн вик” и другим). Има педесетак реализованих апликација-игрица на домаћем и страном подручју, а најзначајнији опус остварио је у осликавању мурала у Србији и региону. Прије Бајине Баште, самосталне изложбе имао је у Београду и Крушевцу, излагао је на неколико групних изложби.

Извор: Политика

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести