НОВОСТИ

Ћириловдан – празник мајки и дјеце

28/07/2021

Српска православна црква данас прославља Ћириловдан – празник Светих мученика Кирика и Јулите, сина и мајке који су страдали у великим прогонима хришћана за вријеме цара Диоклецијана. Ријеч је о ранохришћанским мученицима за чије поштовање је везан велики број народних обичаја и вјеровања.

 

Ћириловдан - празник Светих мученика Кирика и Јулите

Ћириловдан – празник Светих мученика Кирика и Јулите

 

Према предању, Света Јулита је била племићког рода, али је рано остала удовица, сама са својим новорођеним сином Кириком. Како је и сама била хришћанка, и дијете је одмах крстила и од малена га учила вјери.

Када је цар Диоклецијан наредио прогон хришћана, Јулита и Кирик су ухваћени и изведени пред судију. Како мајка није жељела да се одрекне своје вјере, судија јој, каже прича, узе дијете и поче га миловати. Но, Кирик повика: “Ја сам хришћанин, пусти ме матери!” и поче рукама да гребе судију и отима се. Судија се расрди и тресне Кирика о земљу, а дијете се скотрља низ степенице и умре. После многих мука и Јулита је убијена 304. године.

Један део моштију светих мученика Кирика и Јулите налазе се у Охриду, у цркви Свете Богородице Болничке.

Читава села и породице данас у Србији славе Светог Кирика и његову мајку Јулиту. Верује се да Свети Кирик/Ћирил штити од кожних болести, па се овог дана сви који имају здравствених проблема за кожом купају на изворима и рекама. Слично, постоји прича да овај светац има власт над сунчевим зрацима и лијечи.

У неким сеоским крајевима Србије и данас постоји обичај склањања страшила са њива јер данас нису потребна. Верује се да Свети Ћирил штити од птица грабљивица.

Како је ово, пре свега празник љубави мајке и детета, жене на данашњи дан треба да избјегавају да грде и вичу на дјецу јер ће, верује се, у противном бити болесна преко године. Овог древног “правила” придржавају се и остали укућани, па је данас празник коме се малишани нарочито радују јер ће им се испуњавати свака жеља.

Зато, драге мајке, проведите овај дан са својим малишанима. Прошетајте са њима, играјте се и волите их – сви ћете бити срећнији!

 

Извор: Историјски забавник

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести