НОВОСТИ

„Џерузалем пост” се извинио због Голдмановог текста

23/08/2021

Израелски лист „Џерузалем пост” изразио дубоко жаљење због објављивања текста аутора Дејвида Голдмана у којем се, између осталог, наводи да је број жртава у усташком логору Јасеновац био између 2.500 и 4.500 и да Србија нема доказе да их је било више, уз поруку да се не смије дозволити ревизија историје.

 

„Џерузалем пост” се извинио због Голдмановог текста

„Џерузалем пост” се извинио због Голдмановог текста

 

У тексту „Ово срамотно исмијавање холокауста мора одмах да престане” писац Давид Голдман исмијава се и омаловажава хрватског историчара Голдштајна, који је одмах одговорио у тексту под називом „Колаж лажи” објављеном на порталу „Џерузалем поста”.

„Због будућих генерација, као и ради сјећања на шест милиона Јевреја убијених у холокаусту, не смијемо дозволити да се историја ревидира како би одговарала националистичким интересима. То је био проблем са оним што је Голдман покушавао да уради”, објављено је на званичном сајту тог листа.

„Не можемо дозволити да се чињенице и истина о холокаусту отму у корист уских политичких интереса”, додаје се у тексту уредништва, преноси Танјуг.

Тај лист даље наводи да су приче о холокаусту постале „битка наратива” које се користе у различите сврхе, будући да је све мање и мање живих сведока тог стравичног догађаја.

Додаје се да и постоје различити ставови везано за улоге Хрвата и Срба, као и да таква осјетљивост постоји подједнако у готово свим земљама у Европи, укључујући Русију, Украјину, Мађарску и западноевропске земље које су нацисти освојили у Другом свјетском рату.

Голдман је у свом тексту изнио тврдњу да је број жртава усташког концентрационог логора Јасеновац преувеличан и истакао Голдштајнову улогу у томе.

Голдштајн у одговору истиче да је био шокиран тим колажом лажи, дисторзија и измишљотина, додајући да никад није чуо за Голдмана док није прочитао његов чланак.

Подсећајући колико су се он и његов отац Славко бавили усташком Независном Државом Хрватском и Јасеновцем, Голдштајн указује да су досљедно описивали злочиначки карактер те државе и логора у којем је почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, као и масовни злочини над Хрватима антифашистима и другима.

Наводи да је током прошлих деценија неколико кустоса Спомен подручја Јасеновац марљиво радило на томе и да је прикупљено 83.145 имена жртава, од чега 48.217 Срба, 16.164 Рома, 13.143 Јевреја и 4.281 Хрвата.

Према његовој оцјени, те бројеве треба повећати приближно 10 до 20 одсто, како би се дошло до приближног коначног укупног броја страдалих.

 

Извор: Политика

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести