НОВОСТИ

„Џерулазем пост“ уклонио ревизионистички и срамотан текст о Јасеновцу

18/08/2021

Ревизионистички и срамотан текст новинара Давида Голдмана, објављен у израелском листу “Џерузалем пост”, у коме се минимизује број жртава страдалих у усташком логору Јасеновац, уклоњен је захваљујући брзом и одлучном реаговању Музеја жртава геноцида из Београда, саопштено је данас из ове установе.

 

израелски лист "Џерузалем пост"

израелски лист “Џерузалем пост”

 

Дирекција Музеја је навела да је уредништво “Џерузалем поста” уклонило са интернет странице тог листа Голдманов ауторски текст под насловом “Ова срамотна злоупотреба Холокауста мора одмах да престане” у коме се, поред осталог, тврди да је укупан број жртава концентрационог логора смрти у Јасеновцу свега између 2.500 и 4.500 људи, као и да Срби и садашње српске власти “манипулишу и злоупотребљавају Холокауст како би вјештачки и лажно увећавали број жртава српског поријекла страдалих током Другог свјетског рата”.

“Након што је вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Дејан Ристић ступио у непосредан контакт са главним и одговорним уредником `ДЖерузалем поста` Јаковом Кацом, овај лист је данас објавио Ристићев опширан и детаљан ауторски текст у коме су изнете историјске чињенице у вези са карактером концентрационог логора смрти у Јасеновцу, као и са до сада идентификованим бројем јасеновачких жртава”, наведено је у саопштењу.

Из Музеја жртава геноцида наглашавају да је Ристић у свом тексту јасно и одлучно осудио сваки покушај релативизације карактера концентрационог логора смрти у Јасеновцу, као и умањивање броја жртава.

У саопштењу се поручује да ће Музеј жртава геноцида наставити да одлучно, јасно и бескомпромисно реагује на све покушаје прекрајања историје Другог свјетског рата, а посебно на оне чији је циљ умањивање и релативизација његових трагичних посљедица.

Министарство спољних послова Србије јуче је најоштрије осудило објављивање овог текста у угледном израелском листу “Џерузалем пост” у којем се тврди да у логору Независне Државе Хрватске – Јасеновцу није побијено више од 4.500 жртава.

Из Министарства су истакли да се Голдманов текст, објављен 14. августа, издваја по својој беспризорности у мору текстова насталих на таласу историјског ревизионизма и “апологетике фашистичке идеологије зла”.

 

Извор: Срна

Остале Вијести