НОВОСТИ

2. НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИ СРПСKИ МАНАСТИР: Двије ФРЕСKЕ у њему нико не уме да објасни, а када их виде – сви се крсте

10/10/2021

Манастир Суково се налази 18 километара источно од Пирота код села Сукова, на десној обали ријеке Јерме. Налази се у подножју брда званог “Царев камен”. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Прије Другог свјетског рата био је мушки, а сада је женски манастир.

 

Манастир Суково

Тајне и легенде о његовом настанку сежу још у доба Римљана када је ово, наводно, било свето мјесто. Вијек градње и ктитор манастира су непознати, док је манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице. На основу мало сачуваних података, зна се да је више пута рушен, као и то да је живописан 1606. године.

Данашњу манастирску цркву подигао је од 1857. до 1859. године, по предању, Сали-бег из Пирота. Он је на темељима веома старе цркве подигао нову, у знак захвалности за оздрављење свог сина Емина, а живопис у њој је урађен 1869. године.

Овај, садашњи манастир, крије и две изузетно занимљиве фреске, јединствене у хришћанском свијету.

Звучи невјероватно, али у Сукову се налази фреска свеца који је приказан са животињском главом! У питању је Свети Христофор, а о томе одакле му, како неки мисле магарећа глава, постоје разне легенде.

Једна од њих каже да је он потицао из племена људождера, такозваних “псоглавих”. У једном ратном походу, римска војска је наишла на ове необичне људе, ухватила једног младића и послала га у Рим. Тамо се младић упознао са хришћанством и при крштењу добио ново име – Христофор. Својим животом и мученичком смрћу заслужио је статус свеца.

Чињеница да је једном у свом животу био људождер вјероватно је заслужна за то што је у Сукову проказан са животињском главом.

У истом манастиру крије се још једна мистерија – Суково је дом Богородице са крилима!

Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Kрститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица, наводи портал Дневно.

Изнад фреске, међутим, постоји блиједи натпис који ову мистерију можда мало расвјетљава. Пише: “Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вјери”.

На просторима данашње Србије живи се већ десетинама вијекова. Због тога многе тајне још чекају да буду откривене и објашњене. Неке од ових мистерија крију и многобројни манастири расути широм наше земље. Суково је само један од њих…

Остале Вијести