НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

29. годишњица страдања јошаничких Срба

30/05/2021

Помен за 73 српскa цивила и борца из фочанске мјесне заједнице Јошаница, погинула у посљедњем рату, међу којима је 56 звјерски убијено на Никољдан 1992. године, биће служен данас код споменика у јошаничком засеоку Хоџићи, најављено је из Борачке организације Фоча.

 

Мјесна заједница Јошаница

Мјесна заједница Јошаница

 

Борачка организација указује да је злочин, који је у Јошаници починила муслиманска војска из Горажда, најмасовније страдање српског становништва Горњег Подриња у посљедњем рату, за које још нико није одговарао, иако су кривци и актери познати Тужилаштву БиХ.

 

Муслимански војници су 19. децембра 1992. ушли у залеђе српских положаја са јасним циљем и наредбом, како је то потврдио и један од заробљених муслиманских војника, да нико од мјештана Јошанице, па чак ни дјеца, не смију да остану живи.

На кућном прагу, на дан када је требало да прославе крсну славу, масакрирано је 56 Срба, међу њима 21 жена, као и троје дјеце – Драгана Вишњић од 10 година, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен убијени су заједно са мајком Олгом (31), оцем Драгољубом (39), стрицем Миланом (33), баком Зорком (64) и дједом Вукадином (64).

 

Страдала је и породица Данкине мајке Зоре Вишњић.

 

Убијени су Зора од 22 године, њена двије године старија сестра Ранка, брат Влатко од 20 година, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка (68).

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

 

У нападу је учествовало око 600 припадника такозване Армије РБиХ, у 10 група распоређених на 10 јошаничких заселака, које су сравнили са земљом.

 

Познати су наредбодавци из ратног предсједништва општине Горажде и војног врха такозване Армије РБиХ, као и непосредни командири јединица на терену, али се на подизање оптужница још чека.

У селу Хоџићи, на имању Вишњића у близини споменика, при самом крају је градња цркве, која се подиже у знак вјечног сјећања на јошаничке мученике.

Завршени су унутрашњи радови и постављен дрвени оквир за иконостас, а остало је још да се поставе иконе, које су у фази израде

Обиљежавање годишњице страдања традиционално се одржава у мају поводом Љетног Никољдана, а црква је понијела име светих Ћирила и Методија, који се, такође, прослављају у мају.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести