НОВОСТИ

79 година од масовног покоља Срба у Старом Броду

29/05/2021

У Старом Броду код Вишеграда почело је обиљежавање 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су побиле усташе Јуре Францетића.

 

 

Парастосу мучки убијеним српским цивилима присуствују изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Присутни су и градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић, начелници Вишеграда Младен Ђуревић, Рогатице Милорад Јагодић, Новог Горажда Мила Петковић, Сокоца Милован Бјелица и Пала Бошко Југовић, те представници невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

Овај догађај у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава се уз поштовање свих епидемиолошких мјера, уз ограничен број грађана у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

 

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини.

 

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске “Ханџар дивизије”.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести