НОВОСТИ

Андрле: Пораст антисемитизма евидентан у цијелој БиХ

06/11/2023

Пораст антисемитизма евидентан је не само у Сарајеву него у цијелој БиХ, рекао је предсједник Јеврејског културно-просвјетног и хуманитарног друштва “Ла Беневоленсија” Владимир Андрле и додао да су се дешавали притисци на ову заједницу, а поготово на руководиоце јеврејских организација у БиХ.

 

 

– Рат и опсада Газе донијела је свијету да се навијачки понашају према овом сукобу, а некако су у свом том процесу заборавили жртве које су се десиле и у Израелу и стотине хиљада уништених живота у Гази – рекао је Андрле.

Истакао је да је ово рат великих размјера и да су емоције јаке у читавом свијету, као и да је реакција на те емоције поприлично јака.

– Нажалост, људи не познају све околности које се тамо дешавају. Кад год је неки сукоб између Израела и Хамаса, овдје се организују пропалестински скупови. Морам рећи да овдје палестинска заједница врло добро пази да ту не буде антисемитских транспарената, плаката и порука. Веома смо задовољни људима који воде ту заједницу – рекао је Андрле.

Међутим, истакао је он, на посљедњем скупу било је неколико транспарената, који су били антисемитски и који су унијели одређену дозу немира.

– Један који је мени био грозан је био транспарент, гдје Давидова звијезда одсијеца главе беба. То је чисти антисемитизам, који се у контексту ових дешавања оправдава – навео је Андрле.

Истакао је да они то нису схватили као притисак, али да је притисак друштва постојао.

– Притисак је био у смислу “оградите се од Израела, осудите Израел”, иако ми сви, који водимо јеврејске организације од првог дана говорили и давали изјаве да морамо пазити на цивиле и да борба против тероризма не смије да се претвори у борбу против цивила – поручио је Андрле.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести