НОВОСТИ

Бањалучанка освојила главну награду на Међународном конкурсу поезије у Словенији

07/05/2024

Марија Кривокућа из Бањалуке постигла је значајан успјех на међународном књижевном такмичењу „Витез поезије Балкана и Европске уније“ у Љубљани с пјесмом „Лаку ноћ“, која је била међу 93 пријављене пјесме. Коначни резултати такмичења објављени су јуче, на Ђурђевдан 6. маја, при чему је пјесма „Лаку ноћ“, освојила једну од три главне награде.

 

 

 

“Поезију пишем од средње школе па је и пјесма „Лаку ноћ“ једна од оних која је настала у том периоду. Међутим, до сада нисам слала своје пјесме на конкурсе, ово је први пут, тако да сам срећна”, рекла је Марија.

 

Међународни књижевни конкурс “Витез поезије Балкана и Европске Уније” за 2024. годину у Љубљани расписала је Европска Академија Српских наука и умјетности (ЕАСНУ). На конкурс су пристигле пјесме из 9 држава: Србије, Италије, Њемачке, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Аустрије, Словеније и Босне и Херцеговине.

 

Од укупно 93 пријављене пјесме, стручни жири донио је одлуку о ауторима којима ће припасти 3 главне награде. Поред Марије Кривокуће с пјесмом “Лаку ноћ”, награде су освојили Љубан Зимоња с пјесмом “Изненадно познанство” из Љубљане (Словенија) те Христина Славић с пјесмом “Снови” из Зрењанина (Србија).

 

Побједници ће осим повеља добити и новчане награде које ће моћи преузети приликом годишње културно-умјетничке презентације у Љубљани или неком од градова Републике Србије или Републике Српске.

 

Лаку ноћ

Када завјеса се спусти
и свјетло те напусти,
твоје сунце лагано залази,
у грудима се бол налази.

Кроз прозор спушта се тама
и душа остаје сама,
у ноћ болну лагано пловиш,
сновима тихим дубоко рониш.

Сузама умиваш лице,
хладно, скорјело лице препелице.
Зима ти по образима вије,
потребан је пламен тај зид да згрије.

Кораци су мирни, страни,
душа жели живот стварни
успаванку да пјева неко
Неко, ко је такву љубав стек’о.

Нудим ти бајку за мирну ноћ,
ову пјесму за лаку ноћ
милих ријечи к’о од свиле
гласом танким к’о у виле.

Очи сада ти затвори
има неко ко те воли,
мирно спавај мило моје
све што боли пролазно је.

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести