НОВОСТИ

Besjeda vladike Joanikija: Bezbrojna su čudesa Svetog Vasilija Ostroškog

11/05/2021

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije istakao u besjedi o Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu da su bezbrojna čudesa ovoga svetitelja koji je i danas prisutan u svom narodu.

 

episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

 

“Bezbrojna su njegova čudesa, a jedno od najvećih ili, bolje rečeno, najvidljivijih čudesa su litije, počevši od one litije kad je pohodio svoj zavičaj, Trebinje i Mrkonjić, gdje mu se podiže manastir, okupio Hercegovinu i ostale srpske krajeve. To je bio veličanstven događaj”, naveo je vladika budimljansko-nikšićki. Vladika je ukazao da je Ostroški i Tvrdoški Čudotvorac i poslije upokojenja stalno prisutan u svom narodu, što je posebna blagodat pojedinih Božijih ugodnika.

 

“Vidimo da je prisutan i u ovo naše vrijeme, kao i u svim prethodnim vremenima”, naglasio je episkop Joanikije, koji je učestvovao u radu dvodnevnog Međunarodnog naučnog skupa “Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja”, održanom u manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju. Vladika Joanikije je istakao da Sveti Vasilije uvijek hrabri ljude i nikada im ne dozvoljava da klonu, već ih podiže i vaskrsava, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

 

“Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da se izbori sa nepravdom, zlom i pakošću prethodnih vlasti. Tu se pokazalo kako je živa veza potomaka sa precima, i ne samo živa, nego i živonosna”, rekao je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije. Prema njegovim riječima, ostroški svetitelj se apostolskim djelovanjem u svojoj crkvi vodio stopama Gospodnjim, izvršavao i nastavljao djelo Hristovo, blagodaću Svetog Duha rukovođen u sve dane svog života.

 

“Gospod nam je, nakon užasnog događaja spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, poslao utjehu u ličnosti Svetog Vasilija. To vrijeme, iako je bilo vrijeme robovanja i stradanja, bilo je i vrijeme stvaranja velikih podvižnika, crkvenih djelatnika. To nas je spasilo, uzdizalo i čuvalo. Ta otmenost, duhovnost i kultura se vidi svuda”, istakao je vladika Joanikije.

 

Vladika Joanikije je podsjetio da je Sveti Vasilije Ostroški stolovao 20 godina u Nikšiću, gdje mu je episkopska stolica bila u Manastiru Svetog Dimitrija, u mjestu Popi, od kojeg je ostao samo jedan potporni zisd, ali kao sjedište svetitelja zaslužuje posebnu pažnju.

 

“Sve je porušeno i razneseno, ali imamo uvjerljiva svjedočanstva o tome. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije nam je ostavio zavještanje da taj manastir obnovimo, daće Bog”, rekao je episkop Joanikije. On je izrazio nadu da će Organizacioni odbor Međunarodnog naučnog skupa, koji su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i Eparhija zahumsko-hercegovačka, sa stručnošću, predanošću i ozbiljnošću raditi i na izdavanjuzbornika radova, te da će to biti monumentalno djelo, što i zaslužuje Sveti

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести