НОВОСТИ

БИЛИ СУ ВОЈНИЦИ БЕЗ ПРЕМЦА: У прослављеном пуку било највише јунака и носилаца Карађорђеве звијезде

29/06/2023

Заробљени виши бугарски официр током Првог свјетског рата изјавио је једном српском команданту највјеродостојније ријечи које говоре колико је силан био наш Други “Гвоздени” пук: „Цијели дан на једној чуки борисмо се и борисмо се са жељезним пуком. Пет пута нас жељезни истјера из наших редова. А и ми њих пет пута најурисмо са чуке, подсјећа Википедија/Видовдан.

 

Но, не лези враже! Пред саму ноћ жељезни освоји чуку и наше редове. Моји војници побацаше оружје и опрему и дадоше се у панично бјекство. Војници су бјежали и гласно викали: Бегајте! Бегајте! Јури ни луди жељезни пук! Тога дана и једни и други имали смо велике губитке. На чуки само леш до леша убијен српски и бугарски војник. То је права људска касапница и страхота”.

 

У рату с непријатељем српски војници и команданти других јединица били су слободнији и сигурнији кад је уз њих Други „гвоздени” пук, тада би војници шапутали: „Пожурите, ево нам гвоздењаци. Знали су његову изузетну храброст и његове велике ратне подвиге на бојном пољу. И сваки српски командант био је сигурнији у борби кад је знао да је Гвоздени пук испред њега или у позадини фронта.

 

Други „Гвоздени” пук, у свим борбама и великим биткама, борио се са великим пожртвовањем, упорношћу и истрајношћу. Био је у стању да и по цијени најтежих губитака, до задњег часа брани положаје и прелази у јуриш и онда када би свака друга војска почела да одступа. Скоро сваку борбу завршавао је силовитим јуришем на бајонет. У томе је био без премца.

 

На жалост, велики број од храбрих војника никада се није вратио својим кућама. Већина је изгинула на бојном пољу. Скоро сви они прешли су сурова бојишта Србије, гудуре Албаније, крвави Солунски фронт и делили судбину српске и савезничке војске. И зато је у овом прослављеном пуку било и највише јунака и највише носилаца Карађорђеве звезде са мачевима, највишег ратног одликовања Србије и бројних највиших савезничких одликовања.

 

О најхрабријим јунацима Другог пука певале су се песме и указивано им је посебно поштовање. На крају балканских ратова ова јединица остала је без половине војника и официра, због невероватне храбрости и пожртвованости пук је понео име Гвоздени. Да је пук имао посебно место у српској војсци говори податак да је ковчег са посмртним остацима краља Петра Првог Карађорђевића, од сто пуковских застава колико их је било у српској војсци, био прекривен управо заставом Другог гвозденог пука, објавио је портал Опанак.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести