НОВОСТИ

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

МИСТЕРИЈА МАРШАЛОВЕ САХРАНЕ У гроб „отишао“ на велики српски празник и дан Трећег српског устанка! Ништа у животу, па ни у смрти није случајно |

БИО ЈЕ СПОСОБАН ВЛАДАР, АЛИ ЛОШ ЧОВЈЕК: Оглушио се и на правило цркве и женио се чак четири пута!

26/06/2023

Краљ Милутин иако је важио за једног од највећих и најспособнијих државника средњевјековне Србије, није важио за доброг човјека. Неки историчари тврде да се то чак да видјети и на многим портретима овог нашег славног краља, гдје његове очи, како кажу: “криве и мале… имају нечег лукавог и пожудног.”

 

Краљ Милутин

Краљ Милутин

 

Доказ о рђавом карактеру краља Милутина добијамо и из свједочења о његовом понашању према ближњима, а посебно према својим женама. Својим безобзирним понашањем према женама, Милутин је често саблажњавао и домаћи и страни свијет. Женио се, противно свим правилима цркве, четири пута.

Његова прва жена била је кћерка тесланског деспота. Након што му је родила сина Констанитина, Милутин ју је вратио оцу без икаквог објашњења.

Друга жена је била свастика његовог брата Драгутина и кћерка угарског краља. Оно што је интригантно у вези са овим друим браком краља Милутина је то што је он своју другу жену завео док је она била калуђерица. С њом је добио кћерку којој је дао врло необично име- Царица. Међутим, након што је одузео углед другој жени, и њу је отјерао и брак прогласио неважећим.

Трећи брак је склопио са кћерком бугарског краља, која му је родила будућег насљедника Стефана Дечанског, који ће у историји остати познат по својој трагичној судбини краља кога је рођени отац ослијепео, а син убио.

Четврти брак краља Милутина је најчуднији.

Наиме, када је краљ Милутин отјерао и трећу жену, византијски цар му је понудио своју кћер, Симониду, која је имала само 5 година. Њу су силом и на велико противљење и са грчке и са српске стране удали за моћног владара, који је био већ старац.

Послије 18 година које је провела у Србији, Симонида је покушала да побјегне и ослободи се брака који није жељела. Искористила је мајчину смрт да се врати у Цариград и ту је изјавила да не жели да се враћа натраг у Србију. Међутим, када је то сазнао Милутин, запријетио је њеном оцу, који ју је силом вратио натраг. И поред очеве наредбе да се врати своме мужу, Симонида је успјела да на путу за Србију побјегне у један манастир и ту се замонаши, у нади да ће је монашки чин спасити зле судбине. Пронашао ју је њен брат, раздерао јој је монашки вео и вратио је натраг Милутину. Изгледа да је ова млада девојка прирасла за срце овом краљу преке нарави, па је он наредио да се у манастиру Грачаница направи фреска младе краљице, наводи портал Опанак.

И поред њеног жестоког противљења да остане у браку са Милутином, изненађује велика брига младе Симониде када се краљ разболио. У неким изворима се наводи да се није одвајала од његове постеље. Када је, двије године послије смрти, краљ Милутин, и поред бахатог живота који је водио, канонизован, Симонида је из Цариграда послала прелијепо кандило да украси његов гроб.

У својој књизи о српским краљицама Исидора Бјелица је написала да је Симонида због прекинутог дјетињства и ране и несрећне удаје цијели живот остала нероткиња и да је заувијек омрзла мушки род. А једини мушкарац кога је до смрти вољела био је њен отац, који ју је продао за мир.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести