НОВОСТИ

Бошњаци у Сребреници обиљежили 1. март; Заставе са љиљанима – провокација усмјерена према Србима

01/03/2024

Бошњаци у Сребреници обиљежили су десети пут 1. март, тзв. дан независности БиХ. За Србе у Сребреници то је дан као и сваки други, а дефиле Бошњака са заставама на којимa су љиљани – провокација.

 

 

У дефилеу је био већи број дјеце са БиХ и заставама на којим су љиљани. Потпредсједник СО Сребреница Милош Миловановић каже да је обиљежавање неуставног датума провокација усмјерена према Србима.

– Није у складу са законом обиљежавање 1.марта. То је њихов празник и неприхватљив је за српски народ јер је на данашњи дан убијен српски сват чиме је и започео рат. Видимо да из других мјеста долазе у Сребреницу, значи циљано да се провоцира српски народ – рекао је Миловановић.

Адем Мехмедовић један од организатора дефиела каже да грађани већ десет година самоиницијативно организују обиљежавање 1. марта, без институција и без жеље за провокацију.

– Желимо једноставно да обиљежимо један од најзначајнијих датума без било каквих конотација. Свјесни смо да на нивоу БиХ све то није усклађено, али док је тако, у Сребреници ће бити на овај начин обиљежавано – рекао је Мехмедовић

С друге стране, Срби у Сребреници данашњи дан виде као сваки други. Наглашавају да је српски празник државности 9.јануар.

У данашњем дефилеу улицама Сребренице учествовали су многи грађани који су аутобусима пристигли из других градова и општина у Сребреницу.

Прије три мјесеца у Сребреници је са функције замјеника начелника смијењен Хамдија Фејтић, због учешћа у организацији обиљежавања 1.марта.

Иницијативу начелника Младена Грујичића за смјену Фејзића подржало је 12 српских одборника.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести