НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ЧЕМЕРНО БАШ ЧЕМЕРНО Сестре силоване и масакриране, мајка убијена, нико од Срба се није вратио

11/07/2023

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња, напали су Чемерно у раним јутарњим часовима почетком јуна 1992. године.

 

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

 

Током напада на ово српско село убијени су готово сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту униште све што је српско.

 

Становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени, одведени су у злогласне логоре за Србе.

 

Ратни злочин над Србима у Чемерну остаће запамћен по масовности починилаца, њихових комшија и кумова, који су убили 32 мјештана међу њима девет жена, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, а преноси РТРС.

 

Нуждић је рекао да су сестре Радинка и Ранка силоване и масакриране, а њихова мајка Спасенија убијена. Чемерно је, каже Нуждић, баш чемерно, јер о постојању Срба свједочи старо православно гробље и остаци уништених кућа које су зарасле у коров. Нуждић је рекао да ни послије три деценије нема пресуда за стравичан ратни злочин који је почињен над Србима у селу Чемерно код Илијаша, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

 

“Породице страдалих Срба подигле су споменик жртвама, али је на захтјев локалних власти Илијаша умјесто натписа да је ријеч о жртвама ратног злочина то промијењено у жртве ратног збивања”, рекао је Нуждић. Он је нагласио и да је споменик који је ту подигнут оштећен, крст пао, а према процјени Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево то се догодило због “утицаја јаких вјетрова”.

 

“Све ово говори у прилог тези да се на све могуће начине ратни злочини почињени над Србима током протеклог рата у БиХ покушавају омаловажити и обесмислити, а жртве и њихове породице на најбруталнији начин понизити”, закључио је Нуждић.

 

Он је подсјетио да је Суд БиХ у јануару 2018. године потврдио оптужницу за ратни злочин против 12 лица, а поступак је у току. “Неизвјесно је како ће овај правосудни процес бити окончан ако имамо у виду да је прошло пет година од потврђивања оптужнице, а још немамо судски епилог”, истакао је Нуждић.

 

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзету Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехру Ганића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести