НОВОСТИ

Централна банка у Приштини: Три мјесеца прелазни период за спровођење уредбе о платном промету

12/02/2024

Такозвана Централна банка Косова предузеће додатне мјере у наредна три мјесеца како би обезбиједио прелазни период за спровођење уредбе о готовинским операцијама, саопштила је та институција.

 

 

Прва мјера је увођење бесплатне телефонске линије (0800-222-55), имејл-а за жалбе, као и намјенског вајбер броја.

Једна од мјера предвиђа и поједностављене услове за отварање рачуна у банци, у конкретним случајевима у општинама са српском већином, посебно у четири општине на сјеверу, уз могућност комплетирања докумената (доказ о адреси) након отварања и активирања рачуна.

– Укидање таксе од стране ЦБК за плаћање рачуна институцијама које нису банке, са нагласком на мјењачнице, да би се подстакло отварање канцеларија у косовским општинама са већинским српским становништвом, са нагласком на четири општине на сјеверу. Проширивање присуства банкарских и небанкарских институција за покривање подручја на сјеверу земље са додатним експозитурама и повећање пружања финансијских услуга у општинама на сјеверу земље – наводи се у саопштењу Централне банке Косова.

Истичу да је олакшавање комерцијалним банкама да пружају банкарске услуге и мобилно банкарство у свакој од четири општине на сјеверу, организовано у циљу да што ближе буде грађанима.

То најновије мјере које је ЦБК донијела након што је на снагу ступила уредба која предвиђа евро као једину валуту на Косову.

Из тзв. Централне банке Косова, данас су саопштили, да се ове акције предузимају поред конструктивног ангажовања, на омогућавању механизма преноса средстава на најефикаснији начин из Србије до Косова, преко банкарских рачуна и већ познатих модела, представљених у писму предлога ЦБК-а, са спремношћу да се размотри било која опција.

– Овај план доприноси грађанима, посебно онима са ограниченим приступом финансијама и финансијским услугама и омогућава повећање приступа сигурним финансијама преко банака и мјењачница, финансијску инклузију и њихову заштиту од нездравих финансијских активности, као континуирано ангажовање ЦБК-а засновано на најбољим европским праксама – закључује се у саопштењу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести