НОВОСТИ

ЧЕСТИТАО ЈУГОСЛОВЕНИМА НОВУ ГОДИНУ И ПАО У КРЕВЕТ Са 88 путовао у Хавану, а 10 година након смрти срушили му државу

17/03/2023

Тог 4. маја, прије 43 године умро је Јосип Броз Тито. Доживотни предсједник СФРЈ, врховни командант оружаних снага и челника Покрета несврстаних и предсједник Савеза комуниста, Југославијом је владао пуних 35 година.

 

 

И након 43 године многи грађани бивше Југославије обилазе његов гроб у Кући цвијећа на Дедињу у Београду.

 

Тито се разболио у 88. години. Међутим, то га није спријечило да учествује на Самиту несврстаних у Хавани 1979. године. Нову 1980. годину народима Југославије је честитао сједећи.

 

Три дана касније смјештен је у Клинички центар у Љубљани због зачепљења бутне и потколеничне артерије, а 20. јануара ампутирана му је лева нога, док су му током фебруара отказали бубрези, а затим су се јавили проблеми са срцем и плућима.

 

Умро је 4. маја у 15.05 сати. У 18.50 сви ТВ екрани зацрњени су на 30 секунди, а онда је спикер Миодраг Здравковић сузних очију изговорио: “Умро је друг Тито”, подсјећа Курир.

 

Сахрани Јосипа Броза Тита у Београду присуствовало је више од 200 истакнутих личности из цијелог свијета.

 

Десет година касније бивша Југославија била је поприште грађанских ратова.

 

О Титу су данас подељена мишљења. И док га једни сматрају преварантом,  други још увек тугују за периодом у коме је он владао, сматрајући тај период за најбољи у новијој историји ових простора.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести