НОВОСТИ

ЦРКВА ЈЕ СВЕ ОБЈАСНИЛА Шта се догађало прије него што се Христ јавио свијету на Богојављење?

13/08/2023

Јавио Се Господ свијету на Богојављење и да бисмо Га угледали, треба прије свега, да очистимо своју душу покајањем, да исправимо свој живот добрим дјелима.

 

 

Када нека важна, утицајна, позната или просто вољена личност долази у неки град, прво у чему се састоји припрема за сусрет са тим човјеком, и како се изражава љубав, поштовање и почаст, је начин на који људи припремају уваженом госту пут, прилаз мјесту доласка. То се тиче и представника власти, и важних званица: царева, кнезова — сваког човјека, коме они који дочекују желе да искажу поштовање. Људи врло марљиво припремају приступ мјесту гдје треба да дође утицајни гост.

У наше вријеме, украшавају се путеви, активирају се службе које хитно поправљају све кварови, уклањају јаме. Прије, када се неки владар спремао за пут у страну земљу, читав тим његових слугу ишао је пред њим, како би му припремио пут. И до данас се у људској пракси исто дешава. Када једна глава државе посећује другу, пред сусретом поглавара, долази цијела група дипломата који припремају све, договарају се, уклањају препреке и кварове.

Данас нас јеванђелист Марко подсјећа на то шта се догађало прије него што се Господ јавио свијету, пре него што је изашао на проповед. Јавио се Анђео у пустињи, који му је припремио пут, — Јован Претеча (види: Мр. 1, 2). Данас смо читали и врло важне ријечи пророка Исаије које се тичу Јована Претече: Припремите пут Господњи, поравните стазе Његове (Мр. 1, 3; види: Ис. 40,3). Пунији цитат наводи јеванђелист Лука. Јован Претеча је био глас вапијућег у пустињи: приправите пут Господњи; поравните стазе његове; Свака долина нека се испуни и свака гора и сваки бријег нека се слегну; и што је криво нека буде право и неравнине на путевима нека буду глатке (Лк. 3, 4–5).

Овај призив се односи на сваког од нас. Пут нашег живота треба да се исправи. Гријеси, оштећења и бразде наше душе, треба да се испуне благодаћу Светог Духа. Горе и узвишења наше гордости треба да се слегну, да се умање пред Господом, а оштећења и празнине које нису испуњене благодаћу и добрим дјелима, треба њима да се напуне. Као што неравнине на земљи треба да буду глатке, тако и наша душа треба да буде припремљена за сусрет великог Госта, и Спаситеља, и Месије — Цара Славе Господа нашег Исуса Христа.

Без овога је немогуће примити и у пуној мјери наслиједити благодат Царства Небеског, немогуће је пустити у своју душу Овог Божанског Госта. Када позивамо пријатеље, рођаке у свој дом, ми смо попут слугу, о којима смо говорили. Трудимо се да заведемо ред, и дочекамо с љубављу госта. Прво са чиме се сусреће гост, је улаз у наш дом. Чудно би било, ако бисмо узели канту за ђубре бацили је пред ноге овом човјеку. То би било понижење, и он не би ни ушао у наш дом, наводи портал Православие.ру.

Тако, припремајући се за сусрет са Господом, сваки пут треба да Му прокрчимо пут у наше срце, у нашу душу, да Га не бисмо понизили, већ да Га примимо са покајањем и љубављу.

Покајање и јесте пут исправљања нашег живота, поравњање оних брда, празнина и јаруга. Проповједник тог покајања био је пророк и Претеча Господњи Јован. Крстио је многе људе у покајању на видљиви начин. Људима је тада било лакше да то прихвате, спознају покајање за своје гријехе, да би се сусрели са Месијом. Без тога је немогуће.

Тако и ми, без покајања и исправљања, без труда и љубави, не можемо се сусрести са Господом Исусом Христом.

То је оно најважније што нам Црква на овај дан говори. Можемо се напојити воде, освећене у цркви, можемо се чак погрузити рупу у језеру, али то није довољно. То је само слика покајања. Истински сусрет са Христом, када се Он појављује на свиjет био је на празник Крштења. Уједно и празник Богојављења. Јавио Се Господ свиjету, и да бисмо Га угледали, треба приjе свега, да очистимо своју душу покајањем, да исправимо свој живот добрим дjелима. Диелима љубави, милосрђа. Тако, како је Јован Претеча савиетовао простим људима који су га окруживали. Давао је просте савиете: не кради, не понижавај, д9иели оно што имаш, не тражи више од онога што ти треба, не клевећи (види: Лк. 3, 10–14). Просте, а у исто вријеме дубоке и спасоносне ријечи.

Нека би Господ дао да исправимо душе наше, да припремимо пут за Господа, за сусрет са Њим у ове свете и спасоносне дане за све нас.

Амин.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести