НОВОСТИ

ЧУВА И ГРОБ КОСОВСКОГ ЈУНАКА Царица Милица на мјесту гдје је издахнуо њен брат посадила девет храстова

24/10/2023

Ако се запутите од Ивањице ка Сјеници, наићићете на брдо изнад Ивањице познато као Бедина варош, а веома мали број људи ће заправо знати да се ту, према народном предању, налази гроб косовског јунака Бошка Југовића који је у великом боју био барјактар.

Један од деветорице браће царице Милице, како каже вјеровање, приликом повлачења са Косова издахнуо је управо на том мјесту, а потом је ту и сахрањен.

 

“Српска војска се из боја на Косову повлачила преко овог подручја, а мјесто је познато као Палибрчки гроб. Вјерује се да је царица Милица ту формирала прихватну болницу како би лијечила рањенике. Њен брат Бошко Југовић преминуо је од задобијених рана и њега није успјела да спасе. Када је Бошко издахнуо, сахрањен је на мјесту гдје је данас саграђена црква, а верује се да је царица Милица у част деветорице своје браће ту посадила девет храстова, од којих је ту сада седам”, каже за РИНУ Миланко Бошковић, туризмолог из Ивањице.

 

Да није све остало на легендама и вјеровањима показала су и арехеолошка истраживања вршена почетком двадесетог вијека, када је испод олтара пронађен мушки скелет са остацима панцира, барјака и копља што на неки начин показује да је ту сахрањен средњовековни властелин.

 

“Постојала је иницијатива да се уради и днк анализа тих моштију, која ако би доказала да се ради заиста о Бошку Југовићу ово мјесто могла претворити у свето и позиционирати га на туристичку мапу Србије. Мало људи зна да се овдје налазе црква и гроб. Само они прави заљубљеници у историју. Оно што је занимљиво јесте што се у близини налази и Царичина вода за коју се вјерује да је љековита. Људи ту долазе на Видовдан прије сунца, како би се умили а према ријечима мјештана многима је и помогла”, каже Миланко.

 

Црквицу је подигао мјештанин Благоје Луковић и на њој и данас стоји написано “ову цркву подижем на гробу Бошка Југовића”.

 

Село у ком се налази такође је добило име по косвској легенди, јер након што је сахранила брата, царица се са остатком војске спустила у долину ријеке Моравице, гдје је организован привремени логор.

 

Ту је издахнуо велики број ратника и завладала права беда, па отуда и назив села.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести