НОВОСТИ

ЧУВЕНА ПОБЈЕДА Нијемце протјерали из Вишеграда, све мирисало на барут, улице пуне крви…

05/06/2023

Једна од највеличанственијих побједа у Другом свjетском рату је у сваком смислу била она на Вишеграду, када су четници „до нога“ потукли Нијемце и њихове хрватске савезнике уз одушевљење читаве слободарске Европе и српском народу на поклон донијели слободу Вишеграда.

 

 

 

Како је то из прве руке испричао учесник ове борбе Потпоручник војске краљевине Душан Трбојевић можете прочитати у наставку:⁣

 

Напад на Вишеград усљедио је 3. октобра и борба је трајала 48 сати, када су четници савладали гарнизон Нијемаца и усташа који су били добро утврђени и наоружани.

 

Ову борбу су посматрали чланови енглеске и америчке војне мисије, које су изразиле дивљење према херојству Дражиних четника.

 

Заузимање Вишеграда четници су заробили веће количине разног оружја: пушака, митраљеза, извјестан број минобацача као и топова и муниције.

 

Већина бранилаца Нијемаца и усташа нашла је смрт, осим једне чете Нијемаца коју су четници пропустили из обруча, да би јој направили засједу на Семећком пољу и потпуно је уништили, наводи портал Принцип.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести