НОВОСТИ

ДА ВАМ СЕ ДИГНЕ КОСА НА ГЛАВИ ОД НАЈСТРАШНИЈЕ СРПСКЕ РИЈЕЧИ Настала, након што су у рату Срби губили и 60 одсто мушке популације

07/06/2023

 

Српски народ се много пута у својој историји суочавао са страшним страдањима и пошастима. Зато и не чуди што су наши стари имали изразе који данас, осим што звуче архаично, и буквално дижу косу на глави!

 

 

 

Један од таквих израза је и, сигурно једна од најстрашнијих ријечи у српском језику – посмрче!

 

Ријеч је о дјетету рођеном послије смрти оца. У земљи која је често била захваћена ратним вихорима, ово није био риједак случај. Само у Првом свјетском рату Србија је изгубила 60 одсто мушке популације, а многа дјеца остала су сирочад или препуштена само старању мајке.

 

Народ је за “посмрчад” везао многа вјеровања. Ваљда како би им олакшао тешку муку коју им је судбина одредила још прије рођења, за овакву дјецу се причало да посједују натприродне способности, да су имуна на “зла бића” и да им “никаква ала не може нашкодити”.

 

Причало се да су видовита, да могу да виде што други не могу, да проричу будућност, па чак и да имају исцјељитељске моћи.

 

Историјски, најпознатије дијете ове судбине био је Ладислав В Посмрче, аустријски војвода, краљ Угарске и краљ Чешке из династије Хабзбурга. Његов отац Алберт ИИ Њемачки умро је током трудноће краљице Елизабете Луксембуршке, па је мали Ладислав постао краљ већ у трећем мјесецу живота.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести