НОВОСТИ

ДАЉЕ НИСУ МОГЛИ Посљедњи војник који је положио живот за Српску

18/10/2023

Предсједник Општинске борачке организације Козарска Дубица Ненад Булић истакао је да је захваљујући пожртвованости бораца 11. Дубичке бригаде и посебних јединица полиције сломљена непријатељска офанзива 1995. године и одбрањене западнокрајишке општине и Република Српска.

Булић је, на обиљежавању Дана побједе над хрватском агресијом, подсјетио да су 19. септембра 1995. године непријатељске јединице покушале да у Доњој Градини пређу Саву са једном амфибијом, али да су заустављене у минском пољу, а потом гађане и уништене.

 

“То је догађај који је био пресудан за одбрану западнокрајишких општина, Козарске Дубице и Републике Српске уопште. Да тога дана непријатељ није заустављен овдје, да није сломљен њихов напад и офанзива, сав наш труд и жртве из претходног дана и цијелог рата, биле би узалудне, јер да су овдје успјели прећи наше јединице би биле у окружењу и јако неповољној ситуацији”, рекао је новинарима Булић.

 

Он је истакао значај обиљежавања овог историјског датума.

 

“Наше је да ово обиљежавамо, да се сјећамо свих погинулих бораца и свих наших жртва, али и наших побједа које нису мале, а вријеме ће показати да су те побједе биле велике и значајне, славне побједе наше генерације и српске војске”, рекао је Булић, јавила је Срна, пренио Глас Српске.

 

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да 19. септембар означава дан побједе за Козарску Дубицу и Републику Српску.

 

Рељић је подсјетио да је припадник интервентног вода посебних јединица полиције Зоран Булић страдао је 19. септембра 1995. године недалеко од “Тополе ужаса” у Доњој Градини након што је погођен из непријатељског снајпера, те да је он био и посљедњи војник са подручја општине Козарска Дубица који је положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

 

“Овдје смо данас дошли на помен Зорану. Годинама уназад долазимо овдје јер његову и друге жртве не смијемо препустити забораву. Човјек је дао живот за нас, нашу слободу и Републику Српску”, рекао је Рељић.

 

Код спомен-обиљежја страдалог супруга Зорана данас је била и Нада Булић, заједно са члановима породице, која је новинарима рекла да сјећање и бол никада не јењавају.

 

“Чак шта више, све је теже и теже. Све ове године смо имали у свом сјећању нашег Зорана, сјећали смо се у свим лијепим тренуцима, али нисмо се могли јако обрадовати јер нам је он недостајао у сваком нашем лијепом тренутку. Поудала сам ћерке, добила двије златне унуке, од којих је једна јуче положила ружу за своје дједове који су стварали Републику Српску”, рекла је Булићева.

 

Припадник интервентног вода посебних јединица полиције Зоран Булић погинуо је у Доњој Градини 19. септембра 1995. године у другом покушају јединица Хрватске војске да преласком Саве уђу у територију општине Козарска Дубица у којој се поменути датум обиљежава као Дан побједе над хрватском агресијом.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести