НОВОСТИ

Данас је Свети Лукијан

16/06/2023

Православни вјерници данас обиљежавају Светог Лукијана, свеца кога је по предању мучитељима издао други завидни свештеник Панкратије.

 

 

Св. мученик Лукилијан живио је у Никомидији током владавине римског цара Аурелијана (270 – 275).

Био је испуњен жарком љубављу према Господу и неустрашиво је проповиједао Грцима и Јеврејима о васкрслом Христу. Тада су Јевреји због ширења вјере у Христа пријавили Лукијана градоначелнику Никомидије Силвану. Силван је узалуд покушавао да натјера Лукијана да се одрекне Христа и врати идолопоклонству. Лукијан је пред државним властима оптужен да је својим проповедањем подривао темеље државе и ђеловао као разарач народа. Старца су звјерски мучили, а затим затворили.

У исто вријеме тамо су била затворена четворица младића: Клаудије, Ипатије, Павле и Дионисије, оптужени за исповедање вјере Христове. Обрадовали су се кад су виђели Лукијана. Сви су провели дане и ноћи заједно у разговорима о Богу и у усрдној молитви, припремајући се за свето мучеништво.

Послије извјесног времена изведени су пред суд гђе су показали непоколебљивост у својим хришћанским увјерењима и чврстини у вјери. Били су подвргнути новим мучењима, али Господ је чудесно показао своју моћ и благодат. Касније су послати у Византију, гђе су осуђени на смрт: четворицу младића убили су мачем, а светог старца Лукијана разапели су на крст.

Помоћ од Свете ђеве Пауле
Подвиг светих мученика посведочила је Света ђева Паула, која се посветила служењу онима који су страдали за вјеру у Христа. Достављала је храну затвореницима хришћанима, прала им ране, доносила лијекове и сахрањивала тијела мученика. Ђевица Паула, сироче од ђетињства, посветила се служењу сиромашнима и страдалима: чинила је добротворна ђела, посећивала тамнице, тјешила мучене хришћане и превијала им ране. На тај начин је, такође, служила светом Лукијану и његовим сапутницима, и била је присутна њиховим страдањима, молећи се у свом срцу Богу да подржи своје слуге. Пратила их је до града Византије и сахранила након њиховог мучеништва. Касније се Света Павла вратила у Никомидију, гђе је наставила – као и раније – служити Господу милосрдним ђелима.

Због тога је била оптужена, и послије мучења посечена мачем, примивши од Господа два вијенца: ђевства и мучеништва. Мучеништво њихово догодило се у вријеме цара Аурелијана, 270-275. године. Мошти Светог Лукијана и других са њим налазе се у Цариграду и од њих су потекла бројна исцјељења.

Због чега се данас пости?
Иако дан Светог Лукијана није уписан црвеним словом у православни календар, данас треба постити у знак сјећања на овог свештеномученика који је умро од глади.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести