НОВОСТИ

Данас је Томиндан – зашто се каже “Свети Тома, сједи дома”

19/10/2023

Српска православна црква (СПЦ) прославља данас Светог апостола Тому, празник у народу познат као Томиндан.

Свети апостол Тома, кога још називају Невјерни Тома био је један од дванаесторице првоапостола Христових.

 

Једини је међу апостолима који није крио своју сумњу у Васкрсење Христово. Кроз ту његову невјерицу, због које је и назван Невјерни Тома, хришћанство је добило потврду тог чудесног догађаја.

 

Записано је да је једини од апостола закаснио на погреб Свете Богородице. Када је на његово наваљивање отворен гроб, видјело се да тела нема, да је васкрсла и узнијела се на небо, чиме је откривено чудесно прослављење Матере Божје.

 

Рођен је у галилејском граду Панеаде.

 

Ширио је хришћанство у Палестини, а потом у Персији и Индији, гдје је усмрћен копљима. Тамо је установио цркву и поставио свештенике и епископе. Многи људи су тамо прихватили хришћанску вјеру слиједећи га.

 

Свети Тома прославио се за живота многим чудесима.

 

Мошти су му у четвртом вијеку пренесене у град Едесу, а потом у Цариград.

 

Томиндан многе породице у Републици Српској и Србији прослављају као крсну славу.

 

У српском народу, у сушном периоду, Светом Томи се упућују молитве, јер овај светац „чува печат од облак“а и доноси драгоцјену кишу.

 

Био је вјешт дрводјеља, па га као еснафску славу прослављају дрводјеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

 

У неким крајевима вјерује се да штити од вукова.

 

Према народном вјеровању, данас се никуд не иде. Каже се: “Свети Тома, сједи дома”. Како данас људи иду на посао и имају друге обавезе

 

Обичај је да се бар вече проведе у кући, у породичном кругу. Вјерује се да то доноси жељени мир, срећу и породично благостање.

 

Празник Светог Томе није уписан црвеним словом у црквеном календару.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести