НОВОСТИ

Данас је Видовдан – ово су вјеровања и обичаји

28/06/2023

Данас је Видовдан, један од кључних националних празника Срба, дан када се сјећамо Светог мученика кнеза Лазара, оних који су се заједно са њим борили на Косову 1389, против Турака, као и свих других који су пали у борби за отаџбину.

Током Боја на Косову Кнез Лазар је убијен, од турске руке, пошто је заробљен.

Претходно, турског султана Мурата убио је српски ратник Милош Обилић.

Имајући у виду опште околности у којима се Србија нашла те 1389, опредјељење за борбу коју је предводио кнез Лазар, било је, рационално гледано, свесна жртва.

Однос снага био је такав да је отпор Турцима могао дјеловати узалудним, али вјерски и морални мотив одредио је да се турским нападачима има пружити отпор без обзира на посљедице.

Вјеровања и обичаји за Видовдан
Има средина, у сјеверозападној Србији и Војводини, гдје се износи све ткање што жене и дјевојке раде како би се видело колико су вриједне и показало да је одређено домаћинство имућно.

У неким срединама, попут Мачве, на тај дан су велике задушнице. Излази се до поднева на гробље и доноси храна, а риба обавезно, као врста жртве светом Виду.

Видовдан један је од највећих и по свјетковању изузетно очуван српски празник. У хришћанском календару Свети Вит или Вид се празнује од 1892. године као црквени празник.

Само име овог светитеља, Вид, одредило је највећим дијелом и природу ритуала који су извођени на њему посвећен дан.

Било је веома важно шта ће се тога дана видјети. Оно што би човјек тада видио, у томе би, по општем увјерењу, касније имао успјеха.

Постоји и обичај да жене уочи Видовдана беру траву видовчицу и стављају је под јастук да би усниле свог изабраника.

Такође, постоји вјеровање да на Видовдан треба устати прије зоре, погледати према Сунцу и рећи: “Ој Видо, ој Видовдане, дај ми вид док сам жив!”

На Видовдан се сваки члан домаћинства у зору умије водом видовком, за коју се вјерује да може да излијечи многе ране и болести.

“Ој Видове, Видовдан, што ја очима видио, то ја рукама створио.”

Ако на Видовдан буде ведро, сву одјећу треба изнијети напоље да се провјетри и напуни добром енергијом. Са друге стране, ако буде облачно, треба прекрстити облаке, па ће и киша која падне повољно дјеловати на усјеве.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести