НОВОСТИ

Danas se obilježava 76. godišnjica pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

09/05/2021

Dan pobjede nad fašizmom svake godine se obilježava 9. maja, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

 

Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom

Na današnji dan prije 76. godina, odnosno 9. maja 1945. godine, Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Bezuslovnu kapitulaciju Njemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svjetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu krenulo se u obnavljanje Evrope. Posebnu važnost ima i Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država. Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Evrope.

 

Dan pobjede nad fašizmom obilježiće se i u Banjaluci

 

Program će početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima na Trgu palih boraca.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, rukovodstvo grada Banjaluka, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ovaj događaj će biti obilježen skraćenim programom i uz ograničen broj građana kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

IZVOR: ATV

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести