НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Дарко Младић: Генералу Младићу снага срца дошла на доњу границу

02/08/2023

Генералу Ратко Младићу, који се налази у хашком притвору, снага срца је дошла буквално на доњу границу, због чега ће у току сљедеће седмице бити предат захтјев Хагу да га прегледају српски љекари, рекао је генералов син Дарко Младић.

 

– Сада му је буквално снага срца дошла на неку доњу границу. Ми сада спремамо поново тим кардиолога и пулмолога. Тражићемо од трибунала да оду тамо да га прегледају, да попричају и исконсултују се са тамошњи љекарима – рекао је Дарко Младић.

 

Према његовим ријечима, генерал Младић је успио крајем прошле године да се извуче из здравствене кризе и мало опорави, након посјете српских љекара и промјене терапије, те да је у једном периоду био стабилан, али да је од зимус кренуло да му слаби срце, што највише забрињава.

 

Он је додао да је у овом тренутку боља комуникација за медицинским тимом хашког притвора и да се нада да ће српски љекари брзо моћи да оду да посјете генерала Младића, након што захтјев да га прегледају буде предат.

 

– Њему је, осим лијечења, потребна и њега. Он није неко ко може сто одсто да брине о себи. За сада му помажу притвореници који се налазе тамо, али и највећи дио чувара му се налази да помогне. Нису дужни да му скувају ручак, али жене чуварке му понекад и скувају тај ручак и помогну му и хвала им на томе – рекао је Дарко Младић.

 

Он је за ТВ Пинк рекао да генерал Младић има доста добар однос са конкретно тим људима који су око њега, јер су га упознали онаквог какав је он стварно, а не каква је нека медијска слика.

 

Додао је да је генералу хашки суд додијелио и два њихова независна експерта, кардиолога и неуролога, који га прегледају периодично на три мјесеца, те да Младиећва одбрана добија периодично њихове извјештаје.

 

– Посљедњи пут добили су у априлу, што је напредак, јер раније нисмо добијали по две до три године. Суд добија извештаје од тамошњег ординирајућег љекара. А ми када то добијемо, гледамо да урадимо ревизију и да видимо шта може да се побољша – рекао је Дарко Младић.

 

Он није желио да коментарише промјену љекара у Хагу нити да потврди да је то љекар Паулус Фалке који је лијечио и Слободана Милошевића, наводећи да не жели да спомиње имена, због упозорења из Хага да ће у супротном бити му ускраћена комуникација са оцем.

 

– Генерал се буквално држи на тој комуникацији. Када не би био на тој комуникацији са нама, мислим да буквално не би преживио мјесец дана. Мени је битно да Ратко добије најбоље могуће лијечење тамо – рекао је Дарко.

 

Он је додао да се са оцем чује свакодневно, а види преко заштићене апликације два пута недељно по пола сата, те да му једном у три мјесеца одведе и унуке.

 

– То га држи, та комуникација уживо – рекао је Дарко Младић, те додао да се одбрана ради и на ревизији пресуде, али да не може говрити још о томе, и да је то скуп процес.

 

Говорећи о нападима из ФБиХ и Сарајева на студенткиње из Републике Српске и на амбасадора БиХ у Србији Александра Врањеша због изјава да се зна да су Насер Орић и Алија Изетбеговић злочинци и да је за ђаке у Српској Младић херој, Дарко је рекао да је у БиХ, нажалост, међународно присуство дјеловало канцерогено и малигно на суживот у БиХ.

 

– Да нису давали лажну снагу једној страни, онда се не би подразумијевало неуравнотежено поступање. Они имају утисак да могу према нама да се понашају, да називају наше генерале и политичаре разним именима, а да ми немамо право да изразимо свој став по том питању – рекао је Дарко.

 

Он сматра да би се у БиХ људи прије договорили и разумјели да је међународна заједница отишла из БиХ и оставила их у миру и да је само обезбиједила сигурност.

 

– Овако имате ситуацију у којој због стране подршке једна страна мисли да може да реализује своје ратне циљеве, који су нажалост такви какви су били и у Другом свјетском рату. Види се да би одређени дио њихове политичке елите најрадије да и даље протјера Србе из БиХ, да им не признаје права – додао је Дарко Младић.

 

Он је рекао да изјава Орића, у којој призива рат “да је на Дрини све почело и да ће се завршити”, говори сама за себе и да се такви појединци не појављују случајно у медијима и дају ратнохушкачке изјаве у оваквом времену, умјесто да се гледа како радити заједно и сачувати мир.

 

– Све оно за шта нас нападају, они су имали те циљеве да протјерају Србе преко Дрине, да нас нема више тамо. И ово вријеме послије рата је показало да тамо гдје нема српске државе, нема више Срба – рекао је Дарко Младић.

 

Он је навео да нико није предузео мјере да се протјерани Срби врате у Хрватску, као и да у ФБиХ у Сарајеву сада више има Арапа него Срба.

 

– А опет имају довољно дрскости да нас прозивају за тако нешто. Очигледно то су њихови циљеви и те провокације у медијима долазе са неком сврхом. Али, ја мислим да је то контрапродуктивно. Треба да гледамо како да се јача мир, а не дају ратоборне изјаве. И ми бисмо могли да се тако понашамо, али гдје би нас то одвело – рекао је Дарко Младић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести