НОВОСТИ

Давидовић: Проблем политичког представљања Срба у ФБиХ

25/10/2023

Предсједник Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић рекао је да Срби у Федерацији БиХ имају проблем легитимног политичког представљања.

Он је истакао да је овај проблем видљив у свим кантонима, додајући да би измјенама Изборног закона могао бити ријешен уколико буде постојала воља за то.

 

– Ако Бошњаци могу да бирају своје представнике, ако се Хрвати боре за то, не видим разлог зашто Срби у ФБиХ не могу да бирају своје представнике – рекао је Давидовић.

 

Он је истакао да у ФБиХ има испод два одсто Срба.

 

– Ако се настави ова тенденција, питање је да ли ће их за 40, 50 година уопште бити – рекао је Давидовић у Јутарњем програму РТРС-а.

 

Давидовић, који је и предсједник Општинског вијећа у Босанком Петровцу, рекао је да је у овој општини положај српског народа задовољавајући и да постоји добра сарадња Срба и Бошњака.

 

Давидовић је најавио да ће Центра за подршку повратницима у УСК, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, реализовати набавку и подјелу грла ситне стоке, као и да ће бити ријешен проблем водоснабдијевања у Крњеуши.

 

Када је ријеч о посјети америчког амбасадора Мајкла Марфија Босанском Петровцу, Давидовић је рекао да није био позван на састанак у општинској управи.

 

– Марфи је протеклих дана посебно истицао да је пријатељ свим народима у БиХ. Ако сам ја био вишак, то разумијем, али сам мислио да ће бар неко од Срба бити дио делегације која ће дочекати амбасадора, међутим, ни то се није десило – рекао је он.

 

Када је ријеч о процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића пред Судом БиХ, Давидовић је рекао да је апсурдно позивати на одговорност оне који су радили свој посао у складу са Уставом и законом, док у ФБиХ истовремено непоштовање Устава пролази некажњено.

 

– Нико не спомиње одлуке Уставног суда које нико у ФБиХ не поштује – рекао је Давидовић.

 

Говорећи о санкцијама породици Додик, Давидовић је рекао да је то нови покушај притиска на предсједника Српске, поручујући да породица ниједног политичара не смије и не може бити дио расправа, а камоли санкција.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести