НОВОСТИ

Derventa: Priča o Bori Railiću, zaljubljeniku u motorne zmajeve (VIDEO)

13/05/2021

Šezdesetpetogodišnji Borislav Railić iz Dervente prije 20 godina počeo je da leti motornim zmajem koji je privremeno prizemljen i nalazi se u njegovom dvorištu.

 

Borislav Railić iz Dervente

Borislav Railić iz Dervente FOTO RTRS

Motornim zmajem Boro Railić letio je 20 godina. Tako je ispunio svoj dječački san i uživao u visinama.

 

– Letio sam u Srbiji, u Smederevu… Letjeti je nešto posebno, ne bih nikad poželio da sletim – kaže Railić.

 

Letenje zahtijeva disciplinu i poštovanje određenih protokola. Kada se sve uradi kako treba nema bojazni za letače, dodaje on.

 

– Stručna lica vrše preglede, daju saglasnost da zmaj može da leti. Obuka traje 15 sati uz prisustvo instruktora – naglasio je Boro.

Njegov motorni zmaj već pet godina je prizemljen i čeka bolje dane. Parkirao ga je ispred kuće, a krila mu je skinuo jer su prevelika za malo dvorište.

 

Prvi put poletio je u Čović Polju, a od tada njegova ljubav prema letenju ne prestaje. Kasnije je nabavio i zmaja, kojeg je deponovao u Zalužanima i najčešće tamo letio, ali je morao da ga izmjesti, pa je zmaj privremeno smješten u dvorište porodične kuće.

 

Čim pronađe adekvatnu travnatu površinu za polijetanje zmaj će ponovo u funkciju, tome se nada ovaj Dervenćanin uvjeren da će u ovom gradu uskoro biti formiran i aero-klub koji će okupiti zaljubljenike u letenje.

 

Više o ovoj priči na idućem linku: link

Izvor: RTRS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести