НОВОСТИ

ДОБАР ИЛИ ЛОШ ЗНАК ОДОЗГО: Зашто на иконама мироточи баш из очију светаца? Ту наука нема одговор…

18/03/2023

Мироточење икона, па чак и крвоточење, забиљежено је више пута на многим мјестима широм свијета. И премда су мироточења највише везана за иконе у црквама, догађало се да замироточе и иконе у домовима хришћана.

 

 

Ова појава у народу тумачи се прије свега, као лош знак и не може да прође неопажено. Мироточење икона несумњиво је и у католичкој и у православној традицији “знак одозго”. Оне најчешће упозоравају вјернике на покајање и јачање вјере.

 

Прије неколико године на Јутјубу се појавио и снимак суза на фресци оца Тадеја, а сличан случај запамћен је и у крагујевачкој цркви Светог Саве. Сузе из очију Исуса Христа текле су три дана, све до празника Усјековање главе светог Јована Крститеља. Поновило се још једном касније, али тада само на један дан.

 

Протојереј ставрофор Живота Марковић, старјешина храма, тада је рекао како је прво помислио да је неко попрскао водом Исуса, подсјећа Курир.

 

“Хтио сам да се увјерим да то јесу сузе, па сам прстом пресјекао млаз који је текао све до ногу Исуса. Међутим, сузе су наставиле да теку и, што је још чудније, ишле су само до Христових ногу. И ту нестајале. Не престајем да мислим о овоме и зашто се то десило.

 

У Светом писму, на неколико мјеста, помиње се како Господ плаче. Увијек је плакао због наших гријехова, а плакао је и над својим пријатељем, васкрслим Лазаром, док је још лежао у гробу. Мислим да је ово опомена за све нас, и свјештенике и вјернике, да се запитамо да ли смо вјерници само на ријечима или и на дјелу. С друге стране, мислим да је ово и милост божја што је ријешио да нас опомене”, навео је тада старјешина храма.

 

Научници тај необични феномен третирају као физичку појаву која настаје због кондензације влаге. Али, нико још није објаснио зашто сузе баш очи.

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести