НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

ДОБИО ПЛЕМИЋКУ ТИТУЛУ АУСТРИЈЕ Србин који је основао руско министарство просвјете

08/06/2023

Имена просветитеља као што су били Вук Караџић и Доситеј Обрадовић добро су позната. Међутим, један други Србин, родом из околине Београда, коме данашњи ђаци у Војводини треба да захвале што имају школе и који је захваљујући својим заслугама стигао чак до далеке Русије, углавном је заборављен.

 

 

 

 

Већина људи данас не зна ко је био Теодор Јанковић-Миријевски. Осим имена које некима може да сугерише да је поријеклом са ових простора и да можда и има неке везе са Мирјевом, о њему мало ко зна да каже нешто више. А ријеч је била о великом српском научнику, педагогу и човјеку коме добар дио ђака у Војводини, али и у далекој Русији може да захвали на томе што имају прилику да похађају школе.

 

Реформатор из Мирјева

 

Теодор Јанковић-Миријевски рођен је 1741. у Сремској Каменици, у богатој српској породици поријеклом из села Миријева у околини Београда. Како је још од малена био бистро и паметно дјете, родитељи су га послали на школовање, па је Јанковић завршио филозофију у Бечу и након тога остао у том граду.

 

Осамнаести вијек био је доба процвата грађанске свијести. У цијелој Европи отварале су се школе једнако доступне свој дјеци, а не само оној из повлашћених положаја. Полако је сазријевала свијест да држава мора да буде та која ће се бринути о образовању будућих генерација и омогућити приступ учењу под једнаким условима за све.

 

У таквим условима почиње и Јанковићева активност на реформи школа у Војводини која је била део Хабзбуршке монархије.

 

У својим настојањима да осавремени школство, Теодор Јанковић је инсистирао на томе да школе буду доступне свој дјеци и да се у њима води брига о индивидуалним способностима сваког ученика.

 

Године 1773. постао је директор српских и румунских школа у Банату. Три године касније његовом заслугом донијет је Школски устав за православне школе, којим је реформисано српско и румунско школство, а који ће већ слиједеће године постати узор за школе и у другим крајевима Хабзбуршке монархије гдје су живјели Срби – у Угарској и Хрватској и Славонији.

 

Већина онога што данас улази у синтагму “модерно школство” заправо је тековина рада Теодора Јанковића-Миријевског – његов Школски устав ставио је школе под државни наџор, прописао старосну доб за полазак у школу, одредио потребне квалификације професора, као и његово опхођење према ученицима, створио наставни план и програм… Миријевски је обезбиједио и израду уџбеника и приручника неопходних за реформу школства. За кратко вријеме, од 1776. до 1781. године, број српских и румунских школа, као и ученика се упетостручио.

 

За свој рад Теодор Јанковић-Миријевски добио је племићку титулу од аустријске државе.

 

Успех Теодора Јанковића чуо се надалеко, а вест о раду овог човека стигла је и до далеке Русије. На позив царице Катарине ИИ 1782. Миријевски стиже у Петроград како би и тамо извео своју реформу.

 

Постављен је за члана Комисије за уређење основних школа са задатком да се првенствено стара о унапређивању наставе у Руском царству. Управо Јанковићевом заслугом у овој држави је основан Завод за спремање учитеља, чији је био први управник и које ће касније израсти у Педагошки институт.

 

Теодор Јанковић основао је прво министарство просвјете у Русији, а због својих заслуга је постао члан руске академије наука.

 

И Руси су знали да му се одуже – добио је насљедно племство и спахилук Норк у Могиљевској губернији у Белорусији. Као племић, свом презимену је додао “Мирјевски” како би нагласио своје поријекло и сјећање на породицу.

 

Заборав у домовини

 

Теодор Јанковић-Миријевски умро је у Петрограду 1814. Сахрањен је код цркве Александра Невског, подсјећа Историјски забавник.

 

Што се Србије у којој још увијек има директних потомака овог човјека тиче, у њој нема много помена на Теодора Миријевског.

 

Једна улица у Миријеву носи његово име, а иако је било иницијатива да се нешто слично изведе и у Новом Саду и његовој родној Сремској Каменици, то се до данас није догодило.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести