НОВОСТИ

Додик: Наш завјет је да памтимо огромну жртву наших предака

11/11/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је српском народу Дан примирја у Првом свјетском рату, 11. новембар, истичући да је то празник јунаштва када је славна српска војска својим јунаштвом и храброшћу остварила вјековни сан о ослобођењу.

 

 

Додик је подсјетио да је српски народ у Великом рату изгубио значајан дио своје популације, од чега је било 35 одсто мушкараца војничке доби.

 

СТРАДАО СВАКИ ДРУГИ РАДНО СПОСОБНИ СРБИН: Велики рат почео и завршио се у Београду

 

– Наши преци су извојевали велику побједу, на шта треба да будемо поносни, али су нам оставили и вјечни завјет да памтимо њихову жртву и чувамо српски народ и нашу слободу – истакао је предсједник Републике.

 

МАЛИ ЉУДИ У ВЕЛИКОМ РАТУ: Приче са Цера које не смијемо заборавити

 

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

 

МЈЕСТО СА КОГА ЈЕ СРУШЕН ПРВИ АВИОН У ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА

 

Као мотив за амблем тог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а одабран је у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

 

ТАЈНЕ Првог свјетског рата: Лажно дрвеће као кључни инструмент ШИЈУНАЖЕ

 

На Сокоцу ће бити положени вијенци на Споменик солунском борцу на којем су уписана 363 имена доборовољаца са подручја соколачке општине.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести