НОВОСТИ

ДОЛИНА КРАЉА И ЈОРГОВАНА Приче о посебном мјесту у СРПСКОЈ историји

16/07/2023

“Лакше је замислити Мађарску пусту без чарде, него српску планину без манастира”, записао је аустроугарски путописац Феликс Каниц. И заиста, који год дио Србије да посјетите или кроз који год предио да прођете, наићи ћете на неки од многобројних манастира великог културног значаја.

 

 

Предио који заузима посебно мјесто у историји Србије је долина ријеке Ибар. Од Краљева, преко Рашке, до Новог Пазара, налази се мјесто на којем је рођена српска држава. И управо због тога, и монументалних манастира које су градили српски средњовјековни краљеви, и Србија, поред Египта и Француске, има своју Долину краљева, наводи портал гости.

О древности овог предјела свједочи податак да су “најмлађи” манастири на његовом тлу саграђени још у XIV вијеку (Црна Река и Нова Павлица), а ту се налази и најстарији споменик црквене архитектуре у Србији из ИX вијека, и једино преостало црквено здање преднемањићке Србије, црква светих Апостола Петра и Павла. Ова црква, позната и под називом Петрова црква, заједно са манастирима Сопоћани и Ђурдеви ступови, налази се од 1979. године под заштитом УНЕСЦО-а.

Слику о непроцјењивом историјском значају Долине краљева употпуњују манастири Градац, Кончулић, Студеница (на листи свјетске културне баштине УНЕСЦО-а од 1986. године) као и манастир Жича у којем је крунисано седам српских краљева и који је био прво сједиште Српске архиепископије.

Долина јоргована – љубав краља

Долина ријеке Ибар, од Краљева до Рашке, поред историјског значаја, пружа на увид и свједочанство о љубави. Наиме, српски краљ Урош И Немањић је, из љубави према својој будућој жени Јелени Анжујској, пред њен долазак на српски двор, наредио да се путем којим ће она доћи, засаде све познате врсте јоргована не би ли припитомио сурови амбијент стјеновите долине Ибра, а будућу српску краљицу подсјетио на родну Провансу, подсјећа портал Лепоте Србије.

Хиљаде расцвјеталих јоргована ју је тада дочекало, а долина Ибра од Краљева до Рашке, овим љубавним завјештањем краља Уроша I, носи и назив Долина Јоргована. У ту част се у Краљеву сваке године у мају одржава манифестација Дани јоргована.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести