НОВОСТИ

Дошли из разних крајева да раскрче пут до манастира Возућица

01/10/2023

Око 40 људи учествовало је јутрос у акцији чишћења макадамског пута који води до средњовјековног манастира Свете тројице – Возућица у Федерацији БиХ, задужбине краља Драгутина Немањића, рекли су Срни учесници акције.

 

 

 

На ову акцију у Возућу јутрос су, осим малобројних повратника, стигли Возућани који данас живе у разним крајевима Српске Добоју, Дервенти, Модричи, али и из Брчко дистрикта и Београда.

“Потрудили смо се да очистимо око пута, раскрчили смо растиње и грање. Носили смо свој алат. Прошла је и машина грејдер. Жеља нам је била да уредимо овај макадамски пут за све који долазе нашој светињи – манастиру Возућица који нас сваке године окупља”, рекао Срни један од учесника Драгиша Пашалић, који је дошао из Дервенте, а поријеклом је из Возуће.

Масовно страдање Возућана се догодило од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања, потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести