НОВОСТИ

Душан Силни крунисан за цара на данашњи дан: Период када се српска држава највише развијала

16/04/2023

Српски владар Стефан Урош IV  Душан Немањић на данашњи дан, 16. априла 1346. године крунисан је за цара. Крунисање су извршили патријарх Јоаникије и трновски патријарх Симеон у Скопљу, а крунисање се обавило на Ускрс.

 

 

Тога дана и српска архиепископија је проглашена за патријаршију. Када се у Скопљу прогласио за цара, титула Душана Немањића је гласила: “Стефан у Христу Богу благоверни цар свима Србима и Грцима, и странама бугарским, и цијеломе Западу, Поморју, Фругији и Арбанасима”.

Под Душановом влашћу, српски утицај је проширен до обала Егејског мора и Свете Горе. За вријеме највећег територијалног освајања, српска држава се простирала на територијама данашње Црне Горе, Македоније, Бугарске, Грчке, Албаније, дијеловима Хрватске, Босне и Херцеговине и наравно, Србије. Или, укупно преко 250.000 километара квадратних простора на коме су живјели Срби, Бугари, Грци.

Ова велика држава се простирала од Дунава на сјеверу до Коринтског залива на југу. Граница на западу било је Јадранско, а на истоку Егејско море.

Период Душанове владавине важи за период највећег економског, политичког, војног и културног успона српске средњовјековне државе.

Године 1349, усвојен је Душанов законик, највиши правни акт у држави. Душан је владао над новонасталим Српским царством до своје смрти 20. децембра 1355. године.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести